< Terug naar overzicht

Total workforce management ontstaat waar HR en procurement samenwerken

Total workforce management is wat er morgen voor zal zorgen dat organisaties het juiste talent op het juiste moment kunnen aantrekken tegen de juiste prijs en onder de juiste contractvorm. Hoe doet AkzoNobel dat?

Contingent Workforce Manager staat er op het visitekaartje van Jan-Willem Weijers van AkzoNobel, de Nederlandse multinational gespecialiseerd in verven en coatings. “Binnen Procurement heet het ook Category Manager Third Party Labour, wat iets meer tot de verbeelding spreekt”, legt hij uit aan de telefoon vanuit Nederland. “Third party labour slaat op iedereen die werkt voor de organisatie en geen arbeidsovereenkomst heeft met het bedrijf, maar uren schrijft en op basis daarvan betaald wordt.”
Concreet bestaat de groep uit alle uitzendkrachten, maar ook uit freelancers en tijdelijke inhuur van personeel. Behoort niet tot die categorie: de ‘outsourced services’ met mensen die bij een onderaannemer in dienst zijn. Ook geen third party labour: ‘professional services’, want die worden betaald voor het resultaat dat ze opleveren.

Professionaliseren

“Het interessante van een contingent workforce is dat het een combinatie is van HR en procurement. In de ene organisatie is het onderdeel van HR, in de andere van procurement.”, vervolgt Jan-Willem Weijers, die vandaag in de procurement-afdeling is ondergebracht. Of dat een verschil maakt? Toch wel, klinkt het. “Het professionaliseren van contingent workforce management begint vaak bij procurement, want het gaat om het contracteren van externe partijen. Naarmate dat programma volwassener wordt, zie je vaak dat HR vaststelt dat het een verlengstuk is van het ‘gewone’ personeelsbeleid.”
“Mijn grootste uitdaging is om te zorgen voor de juiste kwaliteit, tegen de juiste prijs, in de juiste contractvorm, op het juiste moment. Die vier elementen zijn belangrijk in hoe we iemand aan AkzoNobel gaan verbinden.” Het specifieke van de vierdelige uitdaging, is dat het de procurement-logica verbindt met de manier waarop HR werkt. De kwaliteit van de medewerkers is, net zoals het aspect ‘op het juiste moment’, een echte HR-bezorgdheid. Prijs en contractvorm zijn dan weer typisch procurement.
AkzoNobel is tweeënhalf jaar geleden begonnen met de professionalisering van het beheer van de flexibele medewerkers, met het outsourcen van het beheer van third party labour aan een managed service provider (MSP). De rol van Jan-Willem Weijers is een jaar geleden gecreëerd omdat het werk een voltijdse verantwoordelijke nodig heeft die de brug tussen inkoop en personeel kan maken.

Silo’s verbinden

Dat HR en procurement twee verschillende, onverzoenbare werelden zouden zijn? Dat is niet de ervaring van Jan-Willem Weijers. “Tenminste als je je van twee kanten ervan bewust wordt dat kwaliteit en prijs elkaar niet hoeven te bijten, als je begrip creëert voor elkaars uitdagingen.”
Uiteindelijk is het doel om de drie silo’s die in nagenoeg elke onderneming aanwezig zijn – HR met de vaste medewerkers in de ene, contingent workforce in de andere, en professional services als derde – met elkaar te verbinden. Bij AkzoNobel is het de rol van Jan-Willem Weijers om de eerste twee te connecteren, terwijl men vandaag ook al bezig is om een lijn te leggen richting professional services en consultancy.
Dat de drie groepen medewerkers verbonden worden met elkaar, is ook logisch, zegt Weijers. “Dat zijn de mensen die het voor de onderneming moeten gaan doen, en dus horen ze bij elkaar. Als je dan drie silo’s laat bestaan, heb je een suboptimale bedrijfsvoering. De idee van total workforce management is net dat je naar de totaliteit van de workforce gaat kijken, en op zoek gaat naar de optimale mix om het werk gedaan te krijgen.”

De belangrijkste uitdaging vandaag? Dat is in de schoenen van de manager gaan staan, klinkt het. Hoe gaat dat in zijn werk? Die en andere vragen behandelt Jan-Willem Weijers dieper in het tijdschrift HR Square.

Wilt u het volledige artikel (van Timothy Vermeir met foto's van onder meer Hendrik De Schrijver) lezen? Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het hele archief én u geniet stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen