< Terug naar overzicht

Tot 11 procent meer loopbaanonderbrekingen in maanden met corona ouderschapsverlof

De voorbije maanden zorgde het ‘corona ouderschapsverlof’ voor meer loopbaanonderbrekingen bij de Belgische werknemers uit de private sector. Tegelijk daalde het belang van het gewone ouderschapsverlof. Het zijn vooral de moeders die hun loopbaan voor de kinderen onderbreken. Maar het populairste zijn loopbaanonderbrekingen bij oudere werknemers: de leeftijdscategorie ouder dan 50 jaar vertegenwoordigt 60 procent van alle loopbaanonderbrekingen.

Het percentage medewerkers dat in de maanden mei tot augustus loopbaanonderbreking nam, lag in 2020 hoger dan in 2019. In de maanden mei en juni respectievelijk zelfs 9,6 en 11 procent hoger. De stijging in die maanden is niet toevallig: toen werd het corona ouderschapsverlof ingevoerd als extra optie om loopbaanonderbreking te nemen. 

Figuur 1: % medewerkers met loopbaanonderbreking en evolutie 2019-2020

Annelies Bries, Juridisch adviseur Kenniscentrum Acerta Consult, licht toe: “We mogen concluderen dat medewerkers van de nieuwe optie, corona ouderschapsverlof, dankbaar hebben gebruikgemaakt en dat werkgevers hen daarin zijn gevolgd, want een recht was het corona ouderschapsverlof niet. In september was de rol van het corona ouderschapsverlof uitgespeeld. Dat heeft alles te maken met het nieuwe schooljaar, toen de scholen terug open gingen. Voor oktober is voorzien dat bij een eventuele quarantainemaatregel in een school ouders kunnen terugvallen op tijdelijke werkloosheid, want het corona ouderschapsverlof is terug afgeschaft.”

Het corona ouderschapsverlof heeft er niet voor gezorgd dat het gewone ouderschapsverlof is verdwenen uit de cijfers loopbaanonderbreking. Maar het aandeel ervan ligt in 2020 wel systematisch lager dan in 2019: in juni was dat een kwart minder dan het jaar ervoor.
Van alle loopbaanonderbrekingen was het gewone deeltijds ouderschapsverlof in mei 2020 nog goed voor 21,1 procent en dat is meer dan de 17,7 procent corona ouderschapsverlof. In juni 2020 is de verhouding omgekeerd, toen was corona ouderschapsverlof groter: 23,2 tegenover 19 procent gewoon ouderschapsverlof.
Van alle medewerkers nam in mei 2020 1,7 procent gewoon ouderschapsverlof en 1,4 procent nam corona ouderschapsverlof. In juni was dat respectievelijk 1,5 en 1,9 procent.

Figuur 2: % medewerkers met corona- of gewoon deeltijds ouderschapsverlof en verhouding % corona- en ouderschapsverlof, 2020

Gewoon ouderschapsverlof heeft andere modaliteiten dan het corona ouderschapsverlof. Dat kan een reden zijn om bij het gewoon ouderschapsverlof te blijven. Dat werkgevers niet verplicht waren corona ouderschapsverlof te aanvaarden, zal hier en daar ook het klassieke ouderschapsverlof in stand gehouden hebben.

Vrouwen nemen (nog steeds) meer ouderschapsverlof dan mannen

Een van de hoge verwachtingen voor corona ouderschapsverlof was dat vaders en moeders in gelijke mate hun loopbaan zouden onderbreken of verminderen ten gunste van de kinderen. Dat is niet gebeurd. In elke maand is zowel gewoon als corona ouderschapsverlof meer door moeders dan door vaders opgenomen. Van alle aanvragen voor gewoon ouderschapsverlof kwam 60 procent van vrouwen. Bij corona ouderschapsverlof waren zeven op tien aanvragen van moeders en slechts drie op tien van vaders.

60 procent van alle loopbaanonderbrekingen bij 50-plussers

Er zijn verschillende manieren voor Belgische werknemers uit de private sector om hun loopbaan te onderbreken, hetzij deeltijds, hetzij voltijds: ouderschapsverlof, palliatieve zorg en medische bijstand vallen onder de noemer thematisch verlof. Daarnaast zijn ook tijdskrediet met motief en tijdskrediet landingsbaan een optie, allemaal onder specifieke eigen voorwaarden. Van mei tot en met september kwam daar door de coronacrisis het corona ouderschapsverlof bij en dat is meestal deeltijds.
Bij de medewerkers met een of andere vorm van loopbaanonderbreking zijn de leeftijdscategorieën ongelijk vertegenwoordigd. Een kwart is tussen 30 en 40 jaar oud. Bij hen zal de loopbaanonderbreking vooral zijn ingegeven door het ouderschap (ouderschapsverlof en eventueel daarna tijdskrediet met motief). Maar de best vertegenwoordigde categorie met 60 procent is toch die van de 50-plussers.

Bron: Acerta Consult

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen