< Terug naar overzicht

Torpederen lobbyisten de afschaffing van de ecocheques?

De afschaffing van de ecocheques verdwijnt voor minstens een maand in de koelkast. De commissie Sociale Zaken besliste dinsdag advies te vragen aan de Raad van State en de sociale partners binnen maximaal 30 dagen.

De vier meerderheidspartijen (N-VA, MR, CD&V en Open VLD) hebben een wetsvoorstel klaar om vanaf volgend jaar de ecocheques te vervangen door een nettobedrag. Ongeveer 1,45 miljoen Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, voor maximaal 250 euro per jaar.

De discussie over de afschaffing loopt al jaren. De regeringspartijen willen ervan af omdat deze cheques veel kosten en rompslomp met zich meebrengen. Zo betalen werkgevers administratieve kosten en handelaars commissies. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat werknemers de cheques vergeten uit te geven.

Nieuwe argumenten vielen tijdens de bespreking dinsdag niet te horen. Toch kwam het niet tot een stemming. Zo ging Vercamer ermee akkoord de sociale partners nog eens te horen. Dat ze tegen de afschaffing gekant zijn, is intussen bekend. “Zij vragen nog eens te worden gehoord. Ik ben beleefd opgevoed en heb een grote loyauteit tegenover de sociale partners”, lichtte de CD&V'er zijn standpunt toe.

Mede-indiener David Clarinval (MR) drong aan op advies van de Raad van State. Zo wil hij zekerheid dat het bedrag van de ecocheques dat netto wordt uitgekeerd, nadien geen brutobedrag wordt dat onderhevig is aan sociale bijdragen. Daarnaast moet de Raad van State duidelijkheid scheppen of door de afschaffing, het systeem niet moet worden uitgebreid naar andere sectoren die de ecocheque vandaag niet hanteren. Clarinval wil tot slot ook weten of er geen overgangsmaatregelen nodig zijn.

Sterke lobby

Zuhal Demir (N-VA) was ‘not amused’ over het uitstel en drong aan op een stemming. “We hebben de belangengroepen en de lobbyisten al tien keer gehoord. Als we nu terugkrabbelen omdat dezelfde belangengroepen en lobbyisten met dezelfde argumenten komen aandraven, maken we niet alleen het parlement belachelijk, maar onszelf ook verdacht.” Ze herinnerde eraan dat de sociale partners amper twee maanden geleden hun tegenargumenten hebben overgemaakt.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gaf eveneens aan dat er een “zeer grote lobby” weerwerk biedt tegen de vervanging van de ecocheques. “Hun business bestaat eruit geld te verdienen aan een inefficiënt systeem, maar dit parlement is autonoom en zal zelf beslissen”, verzekerde de Vlaamse liberaal. Hij kondigde een amendement aan om ook de maaltijdcheques door nettoloon te vervangen.

Bron: Gazet van Antwerpen (gva.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen