< Terug naar overzicht

Topmanagers leveren in

De topmanager van een grote beursgenoteerde onderneming in ons land verdiende vorig jaar gemiddeld 1,75 miljoen euro. Dat is bijna 16 procent minder dan in 2007, toen hij nog gemiddeld 2,08 miljoen euro opstreek. De topmanagers zien hun variabele salaris omlaag duiken, omdat de bedrijfsresultaten lijden onder de recessie.

Zakenkrant De Tijd berekende dat de CEO van een Bel-20-bedrijf vorig jaar 7,3 procent inleverde. In 2007 hadden ze nog een gemiddelde salarisstijging van drie procent kunnen laten optekenen.
Bij de berekeningen is uitgegaan van de veertien Bel-20-bedrijven die hun jaarverslag over 2008 al hebben gepubliceerd (Bekaert en Telenet deden dit nog niet). Er werd ook geen rekening gehouden met Fortis, Dexia en KBC.

Dalers


Heel wat ondernemingen haalden hun financiële doelstellingen niet omwille van de crisis. Het gevolg was dat de toplui in veel gevallen genoegen moesten nemen met een lagere bonus, en dus met een lager jaarsalaris.

Twee spectaculaire voorbeelden:

 • Zo kreeg Christian Jourquin, de topman van het farma- en chemiebedrijf Solvay, vorig jaar nog een variabel loon van 216.093 euro. Dat is een kwart van de 906.412 euro die hij in 2007 opstreek.

 • Een ander opvallende daler is Carlos Brito, de Braziliaanse topman van de bierbrouwerij Anheuser-Busch InBev. In 2007 kreeg hij nog een variabel loon van 3,4 miljoen euro. Maar vorig jaar was dat nul euro, omdat hij zijn doelstellingen voor interne winstgroei niet haalde. Brito kreeg in 2008, onder de vorm van aandelenopties, wel een bonus voor de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch.


 • Frère op één


  Al die wijzigingen zorgen voor de volgende top vier:

 • Brito’s verlies maakt van Albert Frère van de holding GBL in 2008 de best verdienende CEO in ons land, met een jaarsalaris van 3,49 miljoen euro. Dat is wel 11 procent minder dan in 2007.

 • Frère wordt op de voet gevolgd door Roche Doliveux, de Franse CEO van de farmagroep UCB. Doliveux zag zijn vergoeding vorig jaar met 2,8 procent dalen tot 3,4 miljoen euro.

 • De derde plaats is voor Gérard Mestrallet van het Franse GDF-Suez, nochtans een Bel-20-bedrijf. Mestrallet ging er vorig jaar met 16,4 procent op vooruit tot 3,2 miljoen euro. Suez fuseerde vorig jaar met Gaz de France (GDF) en werd daardoor een maatje groter.

 • Didier Bellens van de telecomgroep Belgacom stond in 2008, net zoals het jaar voordien, op de vierde plaats, ondanks een inlevering van bijna 20 procent tot 2,86 miljoen euro. Het mandaat van Bellens als CEO van Belgacom werd vorig jaar door de regering verlengd, maar hij heeft wel moeten instemmen met een forse inlevering.


 • Stijgers


  Slechts drie CEO's uit het staal van de Bel-20-bedrijven hebben vorig jaar meer verdiend dan in 2007. Behalve Gérard Mestrallet zijn dat Jef Colruyt van de Colruyt-groep en Marc Coucke van Omega Pharma.
  Nadat hij in 2007 een stap opzij had gezet, nam Coucke vorig jaar opnieuw de dagelijkse leiding van Omega Pharma in handen. Zijn jaarsalaris ligt 30 procent hoger dan dat van zijn voorganger Jan Cassiman.
  Jef Colruyt verdiende zowat een kwart meer. In zijn geval gaat het om een schatting, want Colruyt publiceert geen individuele vergoeding voor zijn CEO.

  Crisisbestendig


  Het salaris van een aantal topmanagers lijkt vorig jaar behoorlijk crisisbestendig te zijn geweest. Dat is onder meer het geval voor Pierre-Olivier Beckers van de supermarktgroep Delhaize, Thomas Leysen (sinds november opgevolgd door Marc Grynberg) van de materiaaltechnologiegroep Umicore, Roche Doliveux van UCB en Serge Fautré van de vastgoedinvesteerder Cofinimmo. Hun salaris ging slechts met 3 tot 4 procent omlaag.

  Bron: De Tijd

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen