< Terug naar overzicht

Toename werkloosheid in Vlaanderen blijft versnellen

Eind november telde Vlaanderen 207.221 werkzoekenden. Dat zijn er 20.797 of 11,2 procent meer dan een jaar eerder. De jeugdwerkloosheid ligt bijna 20 procent hoger in vergelijking met vorig jaar. Bij werkzoekende 50-plussers is er sprake van een status-quo.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bekendmaakte. De jeugdwerkloosheid noteert maar liefst 19,8 procent hoger. De toename van de werkloosheid in Vlaanderen blijft versnellen.

Het jaarverschil stijgt van +6,1 procent in augustus, over +8 procent in september en +9,9 procent in oktober, naar +11,2 procent in november.

Het banenverlies in de industrie stuwt vooral de werkloosheid bij de mannelijke bevolking omhoog (+16,7 procent). De tertiaire en quartaire sector, waarin meer vrouwen werken, bieden beter weerstand aan de crisis.

De jeugdwerkloosheid noteert 19,8 procent hoger. De toename bij de leeftijdsgroep van 25 tot 50 jaar is beperkter (+13,5 procent), maar de mindere conjunctuur is nefast voor jongeren die op zoek gaan naar een eerste baan. Het aantal jongeren in beroepsinschakelingstijd stijgt met 18,9 procent.

Bij de werkzoekende 50-plussers is er een status-quo (+0,1 procent). “Er zijn tegen de algemene stijgende trend in, minder werkzoekende 50- tot 55-jarigen (-1,5 procent) en 55- tot 60-jarigen (-0,4 procent) dan vorig jaar”, aldus Muyters.

Momenteel is 7,01 procent van de Vlaamse beroepsbevolking werkzoekend.

De Vlaamse minister van Werk benadrukt wel dat sinds begin dit jaar de uitzendkrachten pas weggelaten worden uit de werkzoekendenstatistieken wanneer ze minimaal tien dagen gewerkt hebben. Die tragere uitschrijving zorgt dus voor een ietwat scheefgetrokken jaar-op-jaar-vergelijking.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen