< Terug naar overzicht

Tina Ermgodts (Wilms): “Wij willen niets liever dan dat medewerkers tot aan hun pensioen blijven”

Familiebedrijven en duurzaamheid gaan wel vaker hand in hand. Ook bij Wilms, producent van rolluiken, zonwering en ventilatiesystemen, is dat zo. “Bij alles wat we doen, laten we ons door de lange termijn leiden”, zegt HR-manager Tina Ermgodts.

‘We gaan voor duurzaamheid in al onze keuzes’ staat er op de website van Wilms, een familiebedrijf uit de Kempen dat rolluiken, zonwering en ventilatiesystemen produceert. Dat die woorden niet overdreven zijn, blijkt wanneer HR-manager Tina Ermgodts, echtgenote van zaakvoerder Erik Wilms, vertelt over de nieuwe lakkerij die vier jaar geleden is gebouwd, met een minimale impact op de omgeving voor ogen. Wilms investeerde onder meer in een vacuümverdamper die afvalwater zuivert en demineraliseert zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Het bedrijf koos er ook voor de warme lucht uit de lakcabines te recupereren om de productiehal te verwarmen. En in het productieproces zelf is in een systeem voorzien dat het overtollige lakpoeder opvangt, zodat ook daar zoveel mogelijk gerecycleerd kan worden.

Lange termijn voor ogen

Over die investeringen was er volgens Ermgodts weinig discussie. “Het bedrijf, dat in 1975 is opgericht, heeft zich altijd al door de lange termijn laten leiden”, zegt ze. “Dat was bij de eerste generatie zo en dat is nu nog altijd zo. Wij zijn bereid om extra centen neer te leggen als we daarmee maatschappelijk verantwoorder kunnen ondernemen.”

Dat was ook de conclusie van professor Hans Verboven toen hij zijn Sustatool op Wilms toepaste. Verboven screende het bedrijf op vijftien thema’s, waaronder verpakking, water en omgeving, communicatie en HR, en kwam met een meer dan uitstekend rapport op de proppen. “Onder impuls van Hans hebben we onze resultaten in ‘key performance indicators’ gegoten en monitoren we nu zelf onze evolutie. We doen nog altijd veel op buikgevoel, maar we hebben nu een instrument dat ons helpt prioriteiten te stellen.”

Er is ook een stuurgroep met de veelzeggende naam Wilms Future in het leven geroepen die over nieuwe initiatieven brainstormt. In die groep zitten medewerkers uit alle geledingen, van arbeiders tot managers. “Zij zijn de duurzaamheidsambassadeurs van onze organisatie”, zegt Ermgodts. “Ze praten over de acties in hun afdeling, spreken collega’s aan om mee te doen of vragen om hun feedback. Het is dankzij hen dat duurzaamheid nu overal in de organisatie leeft, dat het een manier van denken is geworden.”

Wilms Fit

Dat blijkt onder meer uit de vele werkgroepen die de voorbije jaren op initiatief van werknemers zijn opgestart. Ermgodts: “Onder de naam Wilms Fit organiseert een medewerker die veel met gezondheid bezig is maandelijks een sportmoment voor zijn collega’s. Diezelfde medewerker heeft ons ook aangemoedigd om de site volledig rookvrij te maken. Daar zijn we op ingegaan, maar niet zonder in begeleiding te voorzien voor de rokende collega’s. Wie dat wou, kon op onze kosten tien sessies volgen bij een rookstopcoach. Die actie zullen we binnenkort herhalen.”

Ontwikkelgesprekken

Ook in de meer klassieke HR-processen komt duurzaamheid tot uiting. “Elk jaar nodigen de leidinggevenden hun teamleden uit voor een individueel gesprek over hun welbevinden, noden en ambities voor de toekomst. Wat doet de medewerker graag? Wat zou hij/zij graag willen leren? Hoe ziet hij/zij zich in het bedrijf evolueren? En wat kan Wilms voor hem/haar doen ter ondersteuning? Sommige collega’s weten heel duidelijk welke richting ze uit willen, anderen hebben geen idee of willen liefst in dezelfde rol blijven. Elke keuze respecteren wij. We passen ons aan de medewerker aan en doen suggesties op zijn of haar maat, ook over opleidingen.”

Fietsvergoeding omhoog als beloning

Het verloningsbeleid ten slotte is er eveneens op gericht medewerkers lang aan het bedrijf te binden. “We hebben geen baremasysteem, maar gaan wel elk jaar na of het loon nog steeds marktconform is”, zegt de HR-manager. “Medewerkers die zich op een positieve manier in de kijker hebben gewerkt, mogen op een verhoging rekenen. Tegelijk wil ik daaraan toevoegen dat voor veel medewerkers het salaris niet het allerbelangrijkste is. Dat ze op tijd naar huis kunnen gaan, geregeld getrakteerd worden op een feestje en in een leuke sfeer kunnen werken, waarderen ze net zozeer.”

Over de vraag of maatschappelijk verantwoord ondernemen loont voor HR, hoeft Tina Ermgodts niet na te denken. “Zelfs op een krappe arbeidsmarkt vinden wij nog altijd vlot nieuwe medewerkers. Ook de hoge anciënniteit van veel medewerkers spreekt boekdelen. Velen lopen hier al twintig of dertig jaar rond.”


Lees het volledige verhaal in HR Square Digitaal, online of op onze app.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen