< Terug naar overzicht

Tijdskrediet boomt door crisis

Sinds begin 2009 steeg het aantal personen met deeltijds tijdskrediet met 6,23 procent tot 116.674. Dat is nu al bijna het dubbele van de groei die in heel 2008 werd gerealiseerd.

Het gebruik van het tijdskrediet en aanverwante systemen als crisisinstrument wordt steeds meer zichtbaar in de RVA-cijfers. Zo groeide het gebruik van het ouderschapsverlof sinds Nieuwjaar zelfs met 17 procent.

Deeltijds tijdskrediet


Bedrijven gebruiken vaak het deeltijdse tijdskrediet als alternatief omdat er (nog) geen mogelijkheid is om bedienden economische werkloosh te maken. Vooral de viervijfdeformule is geliefd.
Zelfs al voor de crisis won het deeltijds tijdskrediet aan populariteit. Vorig jaar kwamen er 3791 personen bij, wat neerkomt op een groei met 3,6 procent.
Maar sinds Nieuwjaar is er sprake van een fikse groeiversnelling. Januari was een piekmaand met 2790 extra personen. In de eerste maand van het jaar is er altijd een opstoot. Maar ook daarna bleef het groeitempo veel hoger liggen dan het gemiddelde van 2008, om in april opnieuw een piek te bereiken.
De toename is overigens vooral merkbaar bij de mannen. Daar bedraagt de groei sinds Nieuwjaar al 8 procent. En hoewel de groei in alle gewesten merkbaar is, blijft Vlaanderen wel goed voor ruim 60 procent van alle aanvragen.

Thematische verloven


De thematische verloven, zoals het ouderschapverlof, zitten nog meer in de lift. Met 50.094 personen werd hier in april voor het eerst de kaap van 50.000 overschreden. Dat komt neer op een groei met 17 procent sinds Nieuwjaar. De thematische verloven hebben het voordeel dat ze ook voor iets kortere periodes opgenomen kunnen worden.
De groei is niet merkbaar bij systemen die minder bruikbaar zijn als crisisinstrument, zoals het voltijds tijdskrediet of de loopbaanonderbreking.

Effectieve maatregelen


Overigens hebben de maatregelen in het Generatiepact om het voltijdse tijdskrediet af te remmen, nu wel een tastbaar effect. Er zitten minder dan 10.000 mensen in het systeem en dat aantal kalft langzaam af. De loopbaanonderbreking komt nog enkel voor in de openbare sector. Het aantal personen met deeltijdse loopbaanonderbreking bleef de jongste maanden rond 65.000 schommelen.

Bron: De Tijd

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen