< Terug naar overzicht

Tijdelijke werkloosheid sterk gestegen

In februari is de werkloosheid met 2,6 procent gestegen in vergelijking met februari 2012. Vooral in de leeftijdsgroep tot 29 jaar is de werkloosheid op jaarbasis fors gestegen. Het aantal oudere werkzoekenden is dan weer licht gedaald. Het aanhoudende slechte weer in februari en de slappe economie zorgen voor een recordaantal tijdelijke werklozen.

Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) bekendmaakte. In februari ontvingen 432.663 werkzoekenden een uitkering. Dat zijn er 11.060 of 2,6 procent meer dan een jaar geleden.

De stijging van de werkloosheid situeert zich bij de mannen (plus 5,4 procent), want bij vrouwen is er een daling met 0,7 procent. Mannen werken immers meer in conjunctuurgevoelige sectoren. In een ongunstig economisch klimaat stijgt de werkloosheid dan ook eerst bij mannen. De tertiaire en quartaire sector waarin meer vrouwen zijn tewerkgesteld, zijn minder conjunctuurgevoelig.

De stijging van de werkloosheid is ook leeftijdgebonden. Op jaarbasis stijgt de werkloosheid bij min-25-jarigen met 5,7 procent, in de leeftijdsgroep 25 tot 29 jaar zelfs met 6,7 procent. Het aantal werkloze 50-plussers is dan weer licht gedaald met 1,4 procent.

De stijging van de werkloosheid op jaarbasis doet zich vooral voor in het Vlaams Gewest (plus 4,8 procent). In het Waals Gewest steeg de werkloosheid op jaarbasis met 1,9 procent en in bleef status-quo in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vooral de kortdurende werkloosheid is door de economische neergang gestegen met 7,2 procent. Maar ook het aantal mensen dat één tot twee jaar werkloos is, steeg op jaarbasis met 9 procent. Het aantal langdurig werklozen (langer dan 2 jaar) daalde daarentegen met 3,3 procent.

Het slechte weer en de vertragende economie doen de tijdelijke werkloosheid met een stijging van 22,1 procent pieken in februari en bevindt zich op het hoogste peil sinds januari 2011. De voorbije drie maanden steeg de tijdelijke werkloosheid in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 17,1 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen