< Terug naar overzicht

Tijdelijke werkloosheid fors gestegen in december

In december 2012 is de werkloosheid alweer gestegen. Eind vorig jaar telde ons land 409.447 uitkeringsgerechtigde werklozen. Dat zijn er 9157 of 2,3 procent meer dan een jaar geleden. Vooral bij de jongeren was de toename van de werkloosheid het grootst. Het aantal oudere werkzoekenden daalde.

Dat meldt de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). De mannelijke werkloosheid steeg met 4,6 procent, terwijl de werkloosheid bij de vrouwen net als de voorbije maanden daalde, deze keer met 0,4 procent. Al is de daling minder uitgesproken dan de maanden voordien.

De werkloosheid steeg vooral in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (beide plus 3,2 procent). In het Waals Gewest steeg de werkloosheid met slechts 1,2 procent.

De werkloosheid bij jongeren van minder dan 25 jaar steeg met 3,9 procent veel sterker dan de totale werkloosheid. “Door de verslechterende conjunctuur is het beduidend moeilijker voor jongeren om een baan te vinden”, merkt de RVA op.

Het aantal werkloze 50-plussers is dan weer gedaald met 2,2 procent. De groep van werkloze 60-plussers groeide echter fors, in absolute cijfers van 1193 tot 5521.

De kortdurige werkloosheid is als gevolg van de conjuncturele verslechtering fors gestegen met 6,4 procent. Ook het aantal langdurig werklozen (langer dan een jaar) is gestegen met 7,9 procent.

De spectaculaire stijging van de tijdelijke werkloosheid, met 36,5 procent, is verontrustend. Ook hier is het mannelijke deel van de beroepsbevolking veel harder getroffen (+ 45,8 procent) dan het vrouwelijke (+ 6,6 procent).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen