< Terug naar overzicht

Tijdelijke contracten zijn valkuil voor jongeren

Het aantal jongeren met tijdelijke contracten is de voorbije jaren bijna verdubbeld. Terwijl een tijdelijke job vroeger de ideale springplank was naar een vast contract, is dit door de economische crisis veeleer een valstrik geworden.

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zitten almaar meer jongeren gevangen in tijdelijke contracten. Terwijl dit vroeger de ideale manier was om ervaring op te doen, is dit vandaag vaak hun enige uitweg om op de arbeidsmarkt aan de bak te komen.

Ook zijn er proportioneel meer jongeren aan de slag met een tijdelijk contract dan ouderen. Zo heeft in de Europese Unie 70 procent van de jongeren een tijdelijk contract, terwijl dit bij oudere werknemers slechts 20 procent is.

Bovendien merkt de IAO op dat vooral in landen die erg te lijden hebben onder de economische crisis het aantal tijdelijke contracten fors gestegen is. In Ierland is het aantal tijdelijke contracten met 13 procentpunten gestegen en in Spanje met 2,5 procentpunten.

“Tijdelijke contracten zijn vaak de enige manier om aan de slag te geraken”, zegt Ekkelhard Ernst, manager van de IAO Trends Unit. “Zolang het economische klimaat niet verbetert, zullen bedrijven de voorkeur blijven geven aan tijdelijke contracten. Zij kunnen gemakkelijker opgezegd worden. Omdat tijdelijke krachten minder bescherming genieten en minder toegang tot training krijgen, zijn ze ook goedkoper.”

Deze trend is nefast voor de carrièrevooruitzichten van jongeren. “Zij lopen het risico om van ene tijdelijke contract in het andere te rollen, waardoor ze minder ontwikkelingskansen krijgen en dus ook hun loon minder snel zien stijgen”, aldus Ernst. Hij pleit er dan ook voor dat overheden het aanwerven van jongeren met een vast contract aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld via subsidies.

Bron: IAO

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen