< Terug naar overzicht

Tienpuntenplan tegen personeelstekort bouwsector

Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters heeft een tienpuntenplan klaar om het nijpende personeelstekort in de bouwsector aan te pakken.

Onlangs nog liet de Confederatie Bouw weten dat ze de komende jaren op zoek zijn naar 20.000 arbeidskrachten. Maar ook vandaag al kampen veel bouwbedrijven met een nijpend personeelstekort.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft daarom een plan klaar om hen uit de nood te helpen: “De bouwsector is één van de graadmeters van onze economie. Men zegt niet voor niets: als het goed gaat in de bouw, gaat het overal goed. Dat deze sector op zoek is naar extra krachten, is dus in principe goed nieuws. Alleen moeten we er ook voor zorgen dat ze ook de juiste mensen vinden en kunnen rekruteren. Ik heb tien maatregelen gebundeld om de knelpuntenproblematiek in de bouwsector aan te pakken.”

  1. Werkzoekenden kunnen kosteloos, en met behoud van uitkering, de opleidingen professionele bachelor en hoger beroepsonderwijs voor de zwaarste knelpuntberoepen volgen. Het gaat bijvoorbeeld om de professionele bachelor Bouw of HBO bouw- en houtconstructie.
  2. Secundaire scholen kunnen de competentiecentra van de VDAB gebruiken voor praktijklessen.
  3. Duaal leren en werken: in september startte al de richting ruwbouw. Volgend schooljaar wordt dat uitgebreid met lassen-constructie, decoratie en schilderwerken, dakwerker en kraanbestuurder.
  4. In samenwerking met Cevora organiseren we nog meer VDAB-opleidingen in de bouw.
  5. Per provincie organiseert de VDAB ‘bouwbaden’: praktijkgerichte oriënteringsopleidingen als kennismaking met een tiental bouwberoepen.
  6. Focus op VDAB-opleidingen gericht op knelpuntvacatures: hout- en dakopleidingen, monteur centrale verwarming, sanitair en ventilatie, domoticatechnieken, …
  7. Nauwere samenwerking met onderwijsverstrekkers zoals hogescholen en CVO’s om de digitalisering in de sector op te vangen.
  8. Sectorale overeenkomsten met onder meer Constructiv, Woodwize, Volta, … om up-to-date arbeidsmarktinformatie te garanderen.
  9. Integratie taalondersteuning Nederlands in praktijkgerichte opleidingen voor anderstalige werkzoekenden.
  10. Efficiëntere VDAB-werking door focus op sectorale bemiddeling, waardoor per beroepencluster bemiddelaars, accountmanagers, instructeurs, … ingezet worden om de 'matching' te doen.

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen