< Terug naar overzicht

Thuiswerker is gelukkiger, of toch niet?

Volgens Amerikaans onderzoek zijn thuiswerkers loyaler, trotser en gelukkiger. Een studie uit Groot-Brittannië spreekt dat tegen. Zit thuiswerken vast tussen perceptie en realiteit?

U vroeg zich af wie uw meest loyale werknemers waren? Niet de overwerkers of langblijvers. Wie thuis werkt, is meer tevreden met zijn baan dan de grijze muizen die lange dagen maken op kantoor. Dat komt naar voren in een onderzoek van het Kenexa Research Institute, een onderdeel van het Amerikaanse adviesbureau Kenexa Corporation.

Het onderzoek, uitgevoerd onder 10.000 werknemers in Amerika, laat zien dat slechts 4% van thuis uit werkt. Bijna driekwart van de telewerkers (73%) zegt gelukkig te zijn met zijn werk, tegenover 64% van de kantoorwerkers. Thuiswerkers zijn naast tevreden ook trouwer en trotser op hun bedrijf. Volgens het onderzoek heeft dat alles te maken met vertrouwen. Wie verantwoordelijkheid geeft aan werknemers, krijgt daar loyaliteit én vooral productiviteit voor terug.

Volgens de Amerikaanse werknemers zijn de voordelen verbonden aan thuiswerken: tijdswinst dankzij het niet hoeven op en neer pendelen, kunnen samen eten met het gezin, en geen last meer van collega’s die storen wanneer ze het bureau voorbijlopen. Als nadelen geven ze op: gestoord worden door gezinsleden en het mindere contact met de collega’s. Ook de verminderde kansen om afspraken te maken, te brainstormen en ideeën uit te wisselen met collega’s worden genoemd.

In Groot-Brittannië kwam dan weer aan het licht dat de voordelen van thuiswerk sterk genuanceerd moeten worden. Managementsite Managementissues keek een enquête in die mobiele-telefoonoperator Orange hield bij 1400 werknemers. Thuiswerken staat volgens deze studie niet alleen gelijk aan het verlaten van de carrièreladder en inboeten aan loon, maar levert ook geen tijdwinst op. Vier op de tien respondenten geeft aan dat thuiswerken niet bijdraagt aan de work-life balance. Bijna de helft (45%) klaagt dat thuiswerken tot gevolg heeft dat men meer werkt tijdens de vrije tijd zoals ’s avonds en in het weekend.

Er gaapt volgens deze onderzoekers een kloof tussen de perceptie en realiteit van thuiswerk. Misschien iets om in het achterhoofd te houden indien u wegdroomt over thuiswerk wanneer u in de file staat op weg naar het werk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen