< Terug naar overzicht

Thuiswerken: slecht voor de evaluatie?

Alle onderzoeken tonen aan dat thuis- en telewerk een blijver is. De essentiële voorwaarden om het te laten slagen zijn onderhand al vaak besproken, net als de risico’s. Maar zijn er ook nog verborgen knelpunten? Een doctoraatsonderzoek uit Nederland, gepubliceerd in juni en uitgevoerd voor corona, detecteerde zo een aandachtspunt: thuiswerkers werden minder goed beoordeeld door leidinggevenden. Zou dit ook vandaag nog een probleem zijn?

Thuiswerkers krijgen vaak een lagere beoordeling van hun leidinggevende. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Maral Darouei (universitair docent, School of Business and Economics, Vrije Universiteit Amsterdam). Haar research startte al vier jaar geleden, onder een totaal verschillend gesternte. Tot dit voorjaar was thuiswerk overwegend een individuele keuze, later werd het een dringend advies of zelfs een verplichting.

Thuiswerken leidt tot een beter welzijn, vond Darouei. Maar zijn leidinggevenden ook blij met thuiswerkers? Ze zette een scenariostudie op waarbij de helft van ruim 300 leidinggevenden medewerkers te zien kreeg die fulltime op kantoor werken, de andere helft beoordeelde werknemers die twee dagen in de week thuiswerken. Het resultaat? De laatste groep werd lager beoordeeld. Leidinggevenden denken dat thuiswerkers minder betrokken zijn en krijgen daardoor lagere prestatiebeoordelingen dan mensen die fulltime op kantoor zitten.

Bovendien krijgen thuiswerkers zonder kinderen vaker een lagere beoordeling. De lagere beoordeling wordt vooral gegeven door mannelijke leidinggevenden die nooit thuiswerken. Darouei in HR Praktijk: “Er hangt een stigma om thuiswerken. Het lijkt erop dat geldige redenen om thuis te werken altijd gepaard gaan met zorgverantwoordelijkheden. De werkgever begrijpt in zo’n geval niet dat je het ook zonder kinderen nodig hebt en dat de flexibele werkmogelijkheden goed zijn voor ieders welzijn. Het is zorgwekkend dat mensen die bijvoorbeeld geen kinderen hebben, daarin benadeeld worden. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat aan hen vaak wordt gevraagd om hun vakantie om de schoolvakantie heen te plannen en langer op kantoor te blijven.”

Na corona

Het massale thuiswerken van de afgelopen maanden heeft hoe dan ook effect op het beeld van leidinggevenden, denkt Maral Darouei: “Recent (in het voorjaar 2020, nvdr.) was er nog een onderzoek in België waaruit bleek dat leidinggevenden nu positiever zijn over thuiswerken van hun werknemers. Ze ervaren nu zelf ook hoe het is om thuis te werken. Vergaderingen worden efficiënter en de productiviteit is gestegen. Al komt dat ook doordat mensen misschien langer doorwerken, dat is natuurlijk niet per se de bedoeling.”

De hier besproken enquête van Acerta, KU Leuven en HR Square levert meer dan sterke aanwijzingen op dat zeer veel werkgevers ondertussen de switch naar substantieel telewerk en thuiswerk hebben gemaakt, althans waar mogelijk. Maar zijn ook de directe leidinggevenden mee? Er bereiken ons signalen dat dit niet altijd het geval is. Zullen de old school leidinggevenden ook straks thuiswerkers minder punten geven, zoals ze het voor de pandemie deden? Voer voor nieuw onderzoek. Wie pakt het aan?

Bron: hrpraktijk.nl (waar u het volledige interview kan lezen)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen