< Terug naar overzicht

Thuiswerk (3): twee op drie bazen vertrouwen het niet

Hybride werken: er is nog wat werk aan, zacht uitgedrukt. Dat kunnen we toch afleiden uit een recente Europese survey. Slechts 35 procent van de respondenten-werkgevers zouden hun personeel volledig vertrouwen bij werken op afstand. Spijtig dat niet gevraagd werd of de respondenten hun werknemers vertrouwen als ze wel op kantoor werken. What’s on a man’s mind?

Er is meer: 39 procent van de respondenten denkt dat de werknemers niet zo hard of effectief werken als ze het ergens anders dan op kantoor doen. Het vertrouwen in afstandswerken is geslonken nu de grote terugkeer (we weten het, we hebben dit begrip al genoemd in deze nieuwsbrief) nakende is.

De opiniepeiling bereikte 1.500 Europese ‘beslissers’ (een mysterieus ras waarvan we bij de bank kennis hebben genomen, maar dat blijkbaar ook bij HR actief is). Goed, het afstandswerken verliest misschien aan vertrouwen. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat veel werkgevers hun werknemers quasi voltijds naar kantoor willen terugroepen, eerder dan hen de keuze voor een vorm van hybride werken aan te bieden.

Toch zegt slechts 19 procent van de respondenten dat de productiviteit verminderde tijdens het verplichte thuiswerk. En 57 procent denkt dat investeren in flexibele werktechnologie van essentieel belang is om talent aan te trekken en te behouden.

De ‘beslissers’, 42 procent van hen – die met het meeste inzicht wellicht – zijn niet gerust op de grote terugkeer. Hun mensen zijn bezorgd omwille van de verminderde restricties met betrekking tot veiligheid en gezondheid. Dit zou op zijn beurt kunnen leiden tot dalende motivatie en ongewenst vertrek.
Food for Thought.

Bron: ricoh-europe.com

Lees meer over

1 reactie

  • Op 27 augustus 2021 om 16u44, zei Bart Van Bambost:

    Zeer adequate opmerking rond vertrouwen: zouden we de mensen vertrouwen als ze wel op kantoor werken? Indien we enkel onze mensen vertrouwen als ze fysiek op kantoor zijn heeft dat ongetwijfeld te maken met het oude adagium: als ik mijn mensen fysiek rond mij heb, kan ik zien (controleren) of ze 'actief zijn', of ze 'bezig zijn'. Kortom Input-management. Voor dergelijke managers is thuiswerken of remote werken de hel. 'Vertrouwen' is hier gebaseerd op het kunnen mee sturen op de input en daar het gevoel bij krijgen dat 'het onder controle is'. Uiteraard heeft dit weinig te maken met vertrouwen. Wie zijn mensen echt vertrouwt, stuurt op Output en geeft maximale ruimte op input. Waar en wanneer het werk zich voltrekt is daarbij van secundair belang. En in dat laatste zit precies de opportuniteit: sommigen werken heb liefst/best 5 dagen op kantoor, andere bij voorkeur remote, kortbij huis, volledig van thuis uit en een goed deel in een mix van beiden. Dat is precies de opportuniteit van het Hybride werken. Niks zaligmakends maar meer mogelijkheden voor mensen om de plaats en ruimte waar ze 'input' gaan leveren zelf (meer) kunnen bepalen. In de self-determimnation theory en het ABC model staat dit voor de A van Autonomy. De basisvoorwaarde voor autonomy is vertrouwen. Vertrouwen, goed overleg met alle betrokkenen, flexibiliteit en accountability zijn de ingedrienten voor het welslagen van het hybride werken. Wie in thuiswerk niet te vertrouwen is, zal dat ook niet op kantoor zijn.

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen