< Terug naar overzicht

Thuiswerk (2): het is niet al goud wat blinkt

Tot voor kort werden de voordelen van thuiswerk meestal hoger ingeschat dan de nadelen. Dat tij lijkt nu te keren, mede als gevolg van een nieuwe fase in de coronasage. “Het langdurige, massale thuiswerken weegt op het mentale welzijn van veel werknemers. De klachten over stress zijn toegenomen”, schrijft De Standaard.

De krant baseert zich onder meer op de cijfers van een externe preventiedienst. Die tekende de voorbije drie maanden een kwart meer meldingen van stressproblemen op dan in dezelfde periode vorig jaar.

“Vorig jaar was verplicht thuiswerk nog een nieuwigheid en werden vooral de voordelen belicht: niet meer in de file staan, flexibele werkuren, gefocust kunnen doorwerken… Op dat moment wezen enquêtes uit dat thuiswerkers er mentaal beter aan toe waren dan hun collega’s die wel naar kantoor moesten. Met dank aan de thuisomgeving als veilige werkplek. Nu wordt thuiswerk anders ervaren”, schrijft de krant.

De voordelen zijn niet verdwenen, maar de nadelen beginnen na die hele tijd zwaarder te wegen. De hoofdredenen daarvoor zijn isolement en gebrek aan contact met collega’s, naast de vervaging tussen werk- en privétijd. Terzijde: ook het aantal rug- en nekklachten neemt toe.

Niet alleen het thuiswerk zorgt voor extra stress. Ook de onzekerheid bij werkgevers en werknemers over hoe het er tijdens de ‘grote terugkeer’ zal aan toe gaan. Vanaf september zal hybride werken ongetwijfeld opgang maken, maar hoe dat moet, is op vele werkplekken nog niet duidelijk of uitgetest. Vooral kmo’s – zij niet alleen – zouden nog niet klaar zijn om het goede van kantoor- en thuiswerken efficiënt te combineren en het slechte te reduceren.

In Nederland signaleren de arbodiensten al een toename van het aantal psychisch gerelateerde klachten en van de duur van het ermee verbonden ziekteverzuim. In België zijn daarover nog geen cijfers beschikbaar.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen