< Terug naar overzicht

Thierry Claeys: eerbetoon aan een motorrijder

Op 17 oktober overleed Thierry Claeys. Iedereen in HR en ver daarbuiten kende hem als de uitvinder van de ‘formule’ die zijn naam draagt, als superadvocaat in arbeidsrecht (beter vriend dan vijand), als medeoprichter van het kantoor Claeys & Engels (dat we u niet moeten voorstellen) en van het internationale netwerk Ius Laboris. Hij was naast vele andere dingen ook motorrijder. Hoe relevant is dat voor een eerbetoon aan zijn prestaties en zijn persoon?

Thierry Claeys is geboren in het mooie Pajottenland, in het dorpje Bever, in 1946. Hij is er ook thuis overleden na een jarenlange zware ziekte.

In 1974 vond de jonge advocaat de formule Claeys uit op basis van de bestaande rechtspraak over opzegtermijnen voor de zogenaamde hogere bedienden, waarvoor geen wettelijke regels bestonden. Om te weten te komen wat de formule precies inhield en op wie ze toegepast werd na onderhandelingen en/of de beslissing van een arbeidsrechtbank, raden we u aan straks even te googelen. Feiten zijn dat de formule geregeld werd geactualiseerd en dat ze in de overgrote meerderheid van de uitspraken grotendeels werd gevolgd door de arbeidsrechtbanken.

In 1989 was hij medeoprichter van het multidisciplinaire advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke (dat we u ook niet moeten voorstellen). Toen LCV echter wilde fusioneren (lees overgenomen worden) door het internationale Allen & Overy, zag Claeys dat niet zitten. Nochtans had hij toen de kans om ‘helemaal binnen’ te zijn en als jonge vijftiger ook ‘op zijn gemak’ te zijn.

 

Foto: © Hendrik De Schrijver

Niet dus. Claeys zou zichzelf en zijn team niet laten uitrangeren en had goesting. Samen met Chris Engels en een dozijn andere advocaten, sommige een beetje jonger, andere veel jonger (uitgezonderd zijn leeftijdsgenoot en goede vriend tot het einde Pieter Smedts) richtte hij in 2000 Claeys & Engels op. Hij verzamelde een wolfpack (driekwart van de collega’s uit de praktijk Sociaal Recht van LCV gingen met hen mee) dat hij leidde zoals zoiets moet geleid worden: talenten ontdekken en stimuleren, verantwoordelijkheid opleggen en tegelijk autonomie geven. Claeys was veel meer dan zijn formule, hij was een teamleader en een people manager. In enkele jaren tijd groeide C&E – met de inbreng van nieuwe, uitstekend geselecteerde en gecoachte advocaten – uit tot veruit de belangrijkste en meest succesvolle praktijk in sociale zekerheids- en arbeidsrecht. Als stimulator internationaliseerde hij met Ius Laboris zijn kantoor.

Maar wat heeft dit alles met motorrijden te maken? Thierry Claeys was geen motard die ’s zondags een Harley opblonk (als het niet te hard regende) om dan toertjes te maken langs de kerktorens. Neen, hij zocht de moeilijkere dingen op. Door de Sahara rijden, bijvoorbeeld. De uitdaging zoeken. Wie zoiets doet en kan, heeft een karakter. Slechts enkele karaktertrekken die we ook terugvinden in de carrière van Claeys: stel een doel, ontwikkel een visie, wees alert voor alles wat er kan gebeuren, gebruik vier paar ogen, zet door als het zand in je ogen en mond zit, doe niet té zot, gebruik uw verstand en zorg voor mensen rondom u die meedoen. Dat was de motard die Claeys & Engels – allemaal samen – gebracht heeft tot wat het is.

We geven u nog een uittreksel mee uit het bericht dat Olivier Wouters in naam van de vennoten en counsels van C&E opmaakte naar aanleiding van het overlijden. U zal er nog wat andere zaken in ontdekken.

“Van bij het begin van zijn rijk gevulde carrière was Thierry gepassioneerd door het arbeidsrecht dat hij in al die jaren mee heeft gekleurd. Zijn formule was gekend tot ver buiten onze landsgrenzen. Zoals vorig jaar nog in de pers vermeld werd, was zijn formule eigenlijk al artificial intelligence avant la lettre.

De advocaten en stafleden die Thierry gekend hebben, zullen hem zich herinneren als een zeer genereus man. Ondanks zijn professionele successen en zijn aanzien bleef Thierry bescheiden. Zijn devies was om de mensen rondom hem kansen te geven en te laten groeien. Hij werd ook sterk geapprecieerd door de cliënten, de Ius Laboriscollega’s, confraters en magistraten. Dit bleek nog maar eens tijdens het afscheidsfeest dat we in 2010 organiseerden naar aanleiding van zijn pensionering.

We zullen ons Thierry ook herinneren als een gedreven, soms wat ongeduldige patron, maar met een groot gevoel voor humor en zelfrelativeringsvermogen. Thierry was dan ook niet voor niets grote fan van de jaarlijkse kantoorrevue. Hij was ook een levensgenieter, met een grote passie voor wielrennen, zeilen, fotografie, de muziek van Jacques Brel, sigaren, de laatste digitale snufjes… en zijn legendarische verslaving aan chocolade.

We zijn en blijven Thierry bijzonder dankbaar voor alles wat hij voor ons en voor ons kantoor betekend heeft. Hij zal voor altijd een inspiratie voor ons blijven.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen