< Terug naar overzicht

Tewerkstellingsvooruitzichten bij kmo’s nog nooit zo negatief

De Belgische kmo’s zien nog steeds niet die ene zwaluw die de economische lente zal maken. Amper 21,4 procent van de kmo’s verwacht tegen het einde van het jaar een toename van de tewerkstelling, het laagste cijfer sinds de start van de metingen in 2010. 12,2 procent vreest voor een vermindering van het aantal werknemers. De verwachte netto-toename ligt op 9,2 procent, wat iets lager is dan het vorige kwartaal (9,4 procent).

Dat blijkt een studie van SD Worx bij 816 Belgische kmo’s. Het eerste kwartaal vertoont geen beterschap ten opzichte van de bijzonder negatieve prognose van januari 2012. Dit is vooral het geval op langere termijn. Nauwelijks één op de vijf overweegt tegen het einde van het jaar meer mensen tewerk te stellen.

Daarnaast zijn er kmo’s die denken minder personeel tewerk te stellen tegen 31 december 2012: 12,2 procent. De netto-toename van 9,2 procent is dan ook de laagste die we ooit tegenkwamen in de zeven kwartalen dat deze meting plaatsvindt.

Het onderzoek toont eveneens aan dat 26,7 procent van de kmo’s verwacht om volgend kwartaal nieuwe mensen te begroeten. Dit ligt in dezelfde lijn als wat de kmo’s de voorbije twee kwartalen vertelden, en ligt ook zo’n 6 procent lager dan een jaar geleden en zelfs 11 procent lager dan in september 2010.

Vervangingsaanwervingen


De verwachte aanwervingen zijn natuurlijk niet allemaal uitbreidingen. Een groot aantal van deze mensen, vooral bij de grotere kmo’s, worden aangeworven ter vervanging van medewerkers die het bedrijf verlaten. Het is alvast een positief teken dat de kmo’s de verlaters nog steeds vervangen.

Een ander lichtpunt in dit onderzoek is dat de secundaire sector, sinds meer dan een kwartaal geleden, opnieuw aan aanwerven denkt. Eén op de drie de industriële kmo’s hoopt volgend kwartaal aan te werven (36,8 procent), tegenover 26,8 procent vorig kwartaal. Op jaarbasis zijn de cijfers nog beter: 26,6 procent verwacht een toename en ‘slechts’ 15 procent een afname. Dit brengt een positief verschil met zich mee van 11,6 procent, tegenover 6,2 procent bij de vorige peiling.

Iets meer arbeiders gevraagd


Dat de secundaire sector optimistischer is over de aanwervingspolitiek, vertaalt zich ook in het gegeven dat kmo’s verwachten meer arbeiders nodig te zullen hebben (42,4 procent tegen 37,7 procent vorig kwartaal).

Kmo’s willen meer voltijdse werknemers: bijna 87 procent van de werknemers die men wenst aan te werven wil men een voltijds contract aanbieden.

Het feit dat men ook iets meer op zoek is naar laaggeschoolde functies (33 procent tegen 26 procent) en dat kmo’s iets meer belang hechten aan het leerproces dan aan ervaring, zijn tevens twee rechtstreekse gevolgen van het iets groter optimisme bij industriële kmo’s.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen