< Terug naar overzicht

Tewerkstellingskansen veranderen nauwelijks in 2013

Ook volgend kwartaal blijven veel aanwervingsplannen in de koelkast. Alleen Brusselse bedrijven en de financiële – en dienstensector hebben plannen om begin 2013 nieuwe medewerkers aan te werven. Ook op Europees niveau zijn de vooruitzichten negatief.

Dat blijkt uit de Manpower Barometer, die aantoont dat de tewerkstellingskansen in het eerste kwartaal van 2013 nauwelijks veranderen.

Uit een rondvraag bij 750 Belgische werkgevers eind oktober 2012 blijkt dat evenveel werkgevers van plan zijn om tussen vandaag en eind maart 2013 medewerkers aan te werven als om mensen te ontslaan. Het gaat telkens om 6 procent van de werkgevers. Liefst 86 procent van de werkgevers houdt het op een status-quo.

De Manpower Group Index of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan, houdt halt +1 n. Dat is hetzelfde peil als vorig kwartaal, maar een lichte daling met 3 procentpunten ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012.

Alleen de sectoren financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten (+8) en elektriciteit, gas en water (+4) houden beter stand. In drie andere sectoren zijn de prognoses matig positief: industrie/productie (+2), landbouw/ jacht/bosbouw en visserij (+1) en openbare diensten/onderwijs/gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening (+1).

In de andere sectoren zijn de werkgevers veeleer van plan om mensen te ontslaan dan aan te werven: de bouwnijverheid (-1 – voor het eerst negatief sinds het tweede kwartaal 2009), de winning van delfstoffen (-1), de horeca (-2, voor het derde opeenvolgende kwartaal negatief), de sector transport, logistiek en communicatie (-2) en de groot- en kleinhandel (-3).

De Brusselse werkgevers houden er de moed in. 15 procent voorspelt dat ze medewerkers zullen aanwerven – vooral dan in de dienstensector. Hun tewerkstellingsprognose klokt af op +12. Het is al het zevende kwartaal op rij dat de Brusselse werkgevers positievere cijfers voorspellen dan hun collega’s in de twee andere gewesten.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen