< Terug naar overzicht

Tewerkstelling vier procent hoger dan voor corona. Merci tijdelijke werkloosheid.

Het systeem van tijdelijke werkloosheid door overmacht wegens corona heeft de tewerkstelling in ons land op niveau gehouden. Er zijn nu zelfs vier procent meer mensen aan het werk dan in februari, de laatste pre-coronamaand. Tot die conclusie komt HR-dienstenbedrijf Acerta op basis van een representatieve steekproef bij 32.000 werkgevers.

De cijfers tonen dat het op dit moment goed gaat met de tewerkstelling in de privésector. Het systeem van ‘tijdelijke werkloosheid corona’ heeft de eerste impact van de pandemie op de tewerkstelling dus goed opgevangen. Er is zelfs een kleine groei (+ 4,2 procent) tegenover de laatste pre-coronamaand, februari 2020. Bovendien komt de tewerkstelling in 2020 systematisch hoger uit dan die van januari 2019, zelfs in de maanden van lockdown. Dat mensen onder contract konden blijven, is wat het systeem van tijdelijke werkloosheid beoogde en dat is dus gelukt.

Tijdelijke werkloosheid in juli gehalveerd

Het ziet ernaar uit dat het vangnet van tijdelijke werkloosheid de zwaarste druk achter de rug heeft. In juli 2020 werd nog gemiddeld 3,3 procent van het aantal werkbare dagen niet gepresteerd wegens tijdelijke werkloosheid corona, een halvering van het percentage van juni. En in juni was er al een halvering van de tijdelijke werkloosheid opgetekend in vergelijking met mei 2020.

Nele Mertens, juridisch adviseur bij Acerta: “Dit zijn natuurlijk ‘maar’ gemiddelden, de situatie is lang niet voor elke onderneming dezelfde. Dat juli een vakantiemaand is, zal ook een positief effect hebben op de cijfers van tijdelijke werkloosheid. Maar er is nog steeds veel werk in de private sector. Dat bevestigt ook de retour van jobstudenten en flexijobbers. Hen zien we pas op de werkvloer als de reguliere werknemers te veel om handen hebben.”

Reguliere tewerkstelling in juli bijna op pre-corona niveau

Als tijdelijke werkloosheid, studenten- en flexijobs uit de tewerkstellingscijfers worden gehaald, valt op dat de reguliere tewerkstelling (andere werknemers met een contract van onbepaalde en bepaalde duur) in juli op 97,5 procent uitkomt van de tewerkstelling van februari 2020, voor corona. In de maakindustrie hebben sommige ondernemingen zelfs garen kunnen spinnen bij de uitdagingen van corona en is de reguliere tewerkstelling zelfs iets hoger dan voor aanvang van de pandemie. De social profitsector ondervond ook geen grote impact. De tewerkstelling zit er op 99,3 procent van die in februari.

De analyse is gebaseerd op een representatieve steekproef van werknemers in dienst bij meer dan 32.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren.

Bron: Acerta

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen