< Terug naar overzicht

Tewerkstelling van ex-gedetineerden

Wie zijn of haar straf heeft uitgezeten, wil zich nadien snel weer integreren in de maatschappij. Werk is daar een belangrijke hefboom. Maar hoog op het verlanglijstje van bedrijven staan kandidaten met een verleden in de gevangenis doorgaans niet. Nochtans zijn ook in deze doelgroep gemotiveerde werknemers te vinden.

Coaches die (ex-)gedetineerden begeleiden, merken dat bedrijven niet altijd bereid zijn om in deze doelgroep te rekruteren. Toch zijn er ook HR-managers die bewust een kans geven aan kandidaten met een gevangenisverleden. Een van hen is Glenn van Dessel, HR & finance manager bij Chocolate World, een bedrijf dat machines en vormen voor chocoladeverwerking produceert. “Ik vind dat je iedereen een kans moet geven, anders werkt het systeem niet. Als iemand vrijkomt uit de gevangenis moet die weer een normaal leven kunnen leiden.” Bij Chocolate World begonnen al verschillende ex-gedetineerden als orderpicker, één persoon ook in de productieafdeling.

“Ik maak niet bekend dat we een ex-gedetineerde aangeworven hebben”, zegt Glenn van Dessel. “Recent hadden we iemand met een enkelband, dat kan je moeilijk verstoppen. Ik kijk er streng op toe dat collega’s daar open-minded mee omgaan. Ik merk dat ex-gedetineerden meestal heel gesloten zijn over hun problemen. Het lijkt alsof ze een bepaalde schaamte voelen. Ik zeg wel dat ze altijd naar mij kunnen komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben best trots op de manier waarop iedereen hier omgaat met alle vormen van diversiteit. Misschien komt dat omdat we zo’n gemengd bedrijf zijn.”

Extra inzet

Ex-gedetineerden tonen extra inzet, zo ziet Glenn van Dessel in zijn bedrijf. “Het gaat vaak om jobs waarvoor weinig technische bagage of ervaring wordt gevraagd. Dan is motivatie zeker een pluspunt. Ik ervaar ook een grote dankbaarheid. Niet alleen omdat wij hen aanwerven, maar ook omdat we hen exact op de dezelfde manier behandelen als andere medewerkers. Bij Chocolate World schreef één ex-gedetineerde een echt succesverhaal. Door corona moesten we hem om economische redenen ontslaan. Toen we hem later contacteerden om terug te keren, was hij al elders aan de slag.”

Lees het volledige artikel over de kansen en uitdagingen omtrent het aanwerven van ex-gedetineerden in HR Square 208. Proefnummer ontvangen? Mail Jens. Nog geen abonnement? Klik hier.


OPROEP

Aan de KU Leuven doet studente Handelswetenschappen Leny Van Raak onderzoek naar de tewerkstelling van ex-gedetineerden. Ze wil onder meer ook de perspectieven van werkgevers belichten.

Is er in uw organisatie een (ex-)gedetineerde aan de slag? Had u in het verleden al voormalige gedetineerden in dienst? Hebt u daar nog geen ervaring mee, maar hebt u een interessante mening hierover? Leny Van Raak zou u graag spreken om het werkgeversperspectief mee te nemen in haar onderzoek. U kan haar contacteren via leny.vanraak@student.kuleuven.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen