< Terug naar overzicht

Tewerkstelling in Vlaamse kmo’s evolueert positief

De tewerkstelling bij Belgische kmo’s zit in de lift. In de eerste helft van 2014 steeg de tewerkstelling met 0,75%. Toch blijven er grote regionale verschillen. Alleen in Vlaanderen stijgt de tewerkstelling en dan vooral bij kleinere kmo’s.

Dat blijkt uit de meest recente kmo-jobindex van HR-dienstenverlener SD Worx. Met een stijging van 0,47% in het tweede kwartaal van 2014 steeg de index voor de tweede keer op rij. Gedurende de eerste zes maanden van 2014 steeg de tewerkstelling met 0,75%.

Toch zijn er grote regionale verschillen. In het tweede kwartaal steeg de tewerkstelling binnen Vlaamse kmo’s met 0,8%, terwijl de tewerkstelling nagenoeg gelijk bleef in het Waals Gewest (+ 0,1%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (- 0,1%).

Op jaarbasis zijn de regionale verschillen nog te opvallender. In Vlaanderen steeg de tewerkstelling binnen de kmo’s met 1,6%, in Brussel daalde ze in dezelfde periode met 1% en in Wallonië met 0,6%. “Het conjunctuurgevoeliger Vlaanderen veert dus vlugger op, nadat het ook hardere klappen te verduren kreeg wanneer het moeilijk was”, merkt SD Worx op.

Vooral kleinere kmo’s werven aan. De voorbije 12 maanden steeg de tewerkstelling binnen het kleinste segment, ondernemingen tot 20 werknemers, met 1,8% in Vlaanderen. “Dit wijst op een zekere duurzaamheid, want het zijn net deze kmo’s die door de band genomen heel voorzichtig zijn, zowel om mensen aan te werven, als om te ontslaan.”

In Wallonië zijn het dan weer de grotere kmo’s (ondernemingen van 50 tot 99 werknemers) die het voorbije jaar een positief cijfer (+2,4%) lieten optekenen.

De structurele tewerkstelling is in het voorbije kwartaal voornamelijk toegenomen in de bouw, in de export en in de quartaire sector.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen