< Terug naar overzicht

Tewerkstelling in kmo’s gedaald in 2012

In 2012 gingen zeven op de duizend jobs verloren in kmo’s. Voor het eerst in zeven jaar daalde de tewerkstelling gedurende vier opeenvolgende kwartalen. Bovendien vergrijst het kmo-personeel.

Dat blijkt uit de kmo-jobindex van HR-dienstverlener SD Worx. De jobindex geeft sinds 2005 de evolutie van de structurele tewerkstelling in kmo’s weer en is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen die samen 157.670 personen tewerkstellen.

Sinds het bestaan van de kmo-jobindex was er sprake van een gestage groei van de tewerkstelling. In 2012 is daar nu een einde aan gekomen. Voor het eerst in zeven jaar daalde de tewerkstelling gedurende vier opeenvolgende kwartalen. De jaardaling van 0,7 procent weerspiegelt zich over alle gewesten: -1,7 procent in Wallonië, -0,3 procent in Vlaanderen en -0,1 procent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De industrie verloor de voorbije vijf jaar 5,93 procent van zijn werknemers, terwijl de niet-commerciële dienstensector in dezelfde periode het aantal werknemers zag stijgen met 7,84 procent.

Vergrijzing


Door de verslechtering van de conjunctuur en de arbeidsmarkt in 2012 stijgt de anciënniteit naar 7 jaar en ligt zo terug op het niveau van crisisjaar 2009. Kmo-medewerkers zijn dan ook minder snel geneigd andere oorden te zoeken. Bovendien daalde ook het aantal vacatures, met uitzondering van vacatures voor sommige knelpuntberoepen.

Ook de Belgische kmo-beroepsbevolking vergrijst langzaam maar zeker. Zo waren in 2008 amper 2,5 procent van de kmo-medewerkers ouder dan 60, terwijl er dat in 2012 toch al 3,3 procent waren. Als ook 45-plussers tot de groep van oudere werknemers gerekend worden, dan steeg de aanwezigheid van oudere werknemers in een kmo tussen 2008 en 2012 van 30,9 procent naar 33,6 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen