< Terug naar overzicht

Testosteron breekt glazen plafond

Carrièrevrouwen die het ver schoppen in het bedrijfsleven zouden vaak meer testosteron in hun lichaam hebben dan andere vrouwen. Zo luidt de conclusie van een controversiële wetenschappelijke studie. De aanwezigheid van het mannelijk hormoon zou de bereidheid om carrièrerisico’s te nemen vergroten.

Eerder werd al aangetoond dat personen met een hoog testosterongehalte competitiever en dominanter zijn. Het is echter voor het eerst dat bewezen wordt dat het hormoon carrièrekeuzes beïnvloedt. Het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Proceedings Of The National Academy Of Sciences, toont aan dat vrouwen met een hoog gehalte aan testosteron meer risico’s nastreven. Bij mannen is dat niet altijd het geval, al nemen mannen en vrouwen met gelijke testosteronniveaus ongeveer gelijkaardige risico’s. Opmerkelijk is dat individuen met de hoogste testosteronniveaus makkelijker opteren voor een carrière in de financiële wereld.

Onderzoek


De Amerikaanse wetenschappers baseren hun bevindingen op speekselonderzoek bij vijfhonderd mannelijke en vrouwelijk MBA-studenten van de universiteit van Chicago. Ze hielden daarbij ook rekening met andere indicatoren van hoge testosterongehaltes zoals vingerlengte. Een vrouw met een hoog testosterongehalte heeft doorgaans langere ring- dan middelvingers. In de studie koos 36 procent van de vrouwen en 57 procent van de mannen uit voor een carrière in de financiële sector.
De studenten moesten een computerspel spelen waarbij ze vragen kregen voorgeschoteld en zelf konden beslissen over de inzet en dus de winst die ze konden boeken bij het correct beantwoorden van de vragen. De vrouwen met een hoog testosterongehalte namen meer risico. Iets wat ze ook in het bedrijfsleven zullen doen.

Kritiek


Andere wetenschappers argumenteren dat de vrouwelijke studenten wellicht al verhoogde testosteronniveaus kennen, omdat ze er al een aanzienlijke carrière als student hebben opzitten. Zij durven niet te stellen dat de meer ‘mannelijke’ vrouwen aangetrokken worden tot de traditioneel mannelijke beroepen of de eerder ‘mannelijke carrières’, maar geloven dat vrouwen die zichzelf in een ‘mannelijke’ positie vinden, zich op natuurlijke wijze de eerder mannelijke houding aanmeten.

Bron: The Independant, Express

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen