< Terug naar overzicht

Tendinitis erkend als beroepsziekte

Tendinitis in schouder, elleboog en pols als gevolg van zwaar repetitief werk is erkend als beroepsziekte. Tot nog toe was de ziekte alleen erkend voor artiesten. Het Fonds voor Beroepsziekten (FBZ) verwacht duizend nieuwe erkenningen per jaar.

Deze beslissing staat in een Koninklijk Besluit dat op 24 oktober in het Belgisch Staatsblad is verschenen.

Alle werknemers uit de privésector (evenals zij die werken bij een gemeentelijke of provinciale instelling), die het slachtoffer zijn van tendinitis aan de schouder, elleboog of pols en waarbij deze ziekte veroorzaakt is door hun werk, kunnen een aanvraag tot schadevergoeding indienen bij het FBZ.

Tot nog toe moesten werknemers zelf bewijzen dat hun aandoening het gevolg is van hun werkomstandigheden.

In 2011 vergoedde het FBZ 363 slachtoffers van tendinitis via zijn open systeem waarbij het slachtoffer zelf moeten aantonen dat zijn ziekte veroorzaakt is door zijn werk. Dit aantal ligt ruimschoots onder de verwachtingen op basis van Europese statistieken. Op basis van deze cijfers verwacht het FBZ 1000 gevallen per jaar.

Bouwvakkers, metselaars, tegelzetters, zetters van etiketten, verpakkers, schoonmaakpersoneel en het personeel van de supermarkten (kassiers) zijn de beroepsgroepen die het vaakst getroffen worden door tendinitis. Net zoveel vrouwen als mannen zijn slachtoffer van deze aandoening.

“Beroepsziekten evolueren mee met de tijd en de arbeidsomstandigheden. Daarom moeten we de lijst blijven aanpassen. Het erkennen van tendinitis als een beroepsziekte zal honderden slachtoffers toelaten om gemakkelijker erkend te worden en zich te verzorgen zoals het hoort, zodat ze uiteindelijk hun baan kunnen hernemen en dit alles liefst zo snel mogelijk”, zegt Philippe Courard, staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico’s.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen