< Terug naar overzicht

Telewerken verkleint files nauwelijks

Meer thuiswerken doet de files niet verdwijnen. Bovendien leidt het amper tot een energiebesparing. En ook de tijdswinst is beperkt. Het zorgt wel voor meer flexibiliteit.

Dat blijkt uit een studie van Transport & Mobility. Het Leuvense onderzoeksbureau berekende het effect van telewerken als in Vlaanderen één dag telewerk per week wordt ingevoerd.

De files verdwijnen niet. Het aantal voertuigkilometers daalt met ongeveer 30%, maar 70% van de verwachte effecten gaat om allerlei redenen weer verloren. 40% van de mensen die af en toe telewerken, gaat met de trein naar het werk. Je haalt die groep dus van de trein, niet van de weg.

Een deel van de telewerkers krijgt de kans om in satellietkantoren te werken, dichter bij huis. 35% van hen stapt over van de trein naar de wagen, omdat ze meteen de kinderen wegbrengen of boodschappen doen. Ze doen dus meer en andere verplaatsingen in een kleiner gebied.

Bovendien is wie kan telewerken bereid verder van zijn werkplaats te gaan wonen. De dagen dat hij naar zijn werk moet, legt hij langere afstanden af. Ook op langere termijn worden de files niet kleiner, omdat een vlotter verkeer een aanzuigeffect creëert.

Ook de daling in het energieverbruik is verwaarloosbaar. Minder wagens betekent wel minder uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen, maar meer telewerken betekent ook meer energieverbruik om het huis te verwarmen, vooral in de winterperiode en in huizen waar de thuiswerker de enige aanwezige is. De energiewinst van telewerken is hierdoor veel minder groot dan verwacht.

Tot slot blijkt ook de tijdwinst beperkt: 29%. Maar 71% daarvan gaat opnieuw verloren, omdat wie thuis werkt, zich meer gaat verplaatsen en omdat de files niet verdwijnen.

Bron: De Standaard

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen