< Terug naar overzicht

Telewerk: tekens aan de wand

Uit een rondvraag bij ruim 300 bedrijven in verschillende landen blijkt dat meer dan 50 procent van de respondenten al nationale en internationale regelingen voor telewerk hebben opgezet (of daarmee bezig zijn). Van de bedrijven die geen beleid voor telewerk hebben, is 55 procent van plan om er werk van te maken en nog eens 15 procent onderzoekt hoe dat moet gebeuren. Meer dan 80 procent verwacht dat werken op afstand de nieuwe norm wordt.

Bijna de helft van de respondenten definieert telewerk als ‘medewerkers die buiten hun kantoor of werkplek werken, zonder dat er sprake is van een internationale verplaatsing’. Iets meer dan een derde van de bedrijven neemt internationale verplaatsingen op in het concept van telewerken.

Opgemerkt moet worden dat 30 procent van de respondenten zonder beleid zegt niet van plan te zijn om een beleid te implementeren voor telewerk, alhoewel ze wel per geval tegemoet zullen komen aan verzoeken. Tegelijkertijd zijn veel van de ondervraagde bedrijven actief in sectoren zoals de gezondheidszorg, de energiesector, nutsbedrijven, de mijnbouw en industriële producten en diensten, allemaal domeinen waarop veel activiteiten ter plaatse moeten worden uitgevoerd.

Hoewel meer werken op afstand voor bedrijven een manier kan zijn om kosten te besparen tijdens de huidige economische groeivertraging, bijvoorbeeld door hun onroerende goederen of transportkosten te verminderen, is de primaire focus duidelijk het welzijn van het personeel, of het nu is om hen te beschermen tegen de verspreiding van COVID-19 of om een beter evenwicht tussen werk en privéleven mogelijk te maken. Twee derde van de respondenten voorziet in de toegang tot een kantoor voor hun medewerkers die op afstand werken en bijna de helt verlangt zelfs helemaal niet dat ze naar kantoor moeten gaan. Een vijfde vindt dat er een hybride aanpak moet worden gehanteerd, het werken op afstand vanuit een kantoor.

Werken op afstand brengt mogelijk ook nieuwe kosten met zich mee: apparatuur, vergoedingen voor uitgaven zoals internettoegang, elektriciteit, verwarming, water, drukwerk, enz. Meer dan 80 procent van de ondervraagde bedrijven voert echter geen salarisaanpassingen uit tijdens de periode waarin op afstand wordt gewerkt en meer dan de helft verstrekt geen toelagen, vergoedingen of mobiliteitsondersteuning (inclusief belasting- en immigratieondersteuning) in het kader van het beleid voor werk op afstand.

Op telewerkterrein lopen we een keer voorop. Alle Belgische respondenten beschikken over een beleid rond telewerk en volgen voor het grootste deel de richtlijnen van de overheid bij het bepalen van de toegestane duur van tijdelijke arbeidsovereenkomsten. De helft heeft zijn beleid aangepast om het werken op afstand voor onbepaalde tijd mogelijk te maken (tegenover slechts 15 procent wereldwijd).

Bron: PwC

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen