< Terug naar overzicht

Telewerk spaart dagelijks nu al 9 miljoen gereden kilometers uit

Uit onderzoek van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer blijkt dat vandaag 17 procent van de werknemers minstens 1 dag per week telewerkt. Dat betekent een vermindering van 6,7 procent van het aantal verplaatsingen, ofwel 9.300.000 minder afgelegde kilometers per dag. Maar het potentieel ligt nog heel wat hoger.

Brussel is op het vlak van telewerk met voorsprong de beste leerling van de klas. 43 procent van de werknemers die in Vlaanderen of Wallonië wonen, maar in Brussel werken, doen regelmatig aan telewerk. Dit valt uiteraard te verklaren door het feit dat de werknemers die in Brussel werken, over het algemeen een grotere afstand te overbruggen hebben en hierdoor meer aan telewerk doen. Ook kan de grote aanwezigheid in Brussel van hoofdkantoren en van sectoren die koploper zijn op het gebied van telewerk een verklaring zijn. Voor dit onderzoek heeft de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer 2000 Belgen via een vragenlijst bevraagd over hun mobiliteitskeuzes en hun job.

Het zijn hoogstwaarschijnlijk ook de Brusselse werknemers die de meeste kans hebben om met de auto stil te staan op de ring of invalswegen van en naar Brussel of die met de trein pendelen naar het werk.

Dit percentage van telewerkers zorgt op zijn beurt voor een daling van de woon-werkverplaatsingen met 9 procent, goed voor 12 procent aan vermeden kilometers vanuit Vlaanderen en Wallonië naar Brussel en terug.

Potentieel voor de toekomst

Vandaag geeft 30 procent van de werkenden die niet aan telewerk doen, aan dat telewerk zeker verenigbaar is met de functie die ze momenteel uitoefenen. Indien hun werkgever telewerk in de toekomst mogelijk zou maken, willen ze dan ook gebruikmaken van die mogelijkheid. Dat brengt ons op een potentieel van 42 procent telewerkers in de toekomst.

Als we kijken naar de potentiële impact op ons verplaatsingsgedrag, kunnen die 42 procent mogelijke telewerkers zorgen voor een vermindering van 16,5 procent afgelegde kilometers (bij amper 1 dag telewerk per week). Dit komt neer op 23 miljoen uitgespaarde kilometers per dag.

Bron: FOD Mobiliteit (mobilit.belgium.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen