< Terug naar overzicht

Tekort aan ‘zachte’ managementvaardigheden

Bedrijven die erin slagen een geïntegreerd Total Performance Management proces voortdurend toe te passen, met de steun van gemotiveerde werknemers en gemachtigde managers die de eindverantwoordelijkheid nemen voor het proces, maximaliseren hun kansen om de strategie daadwerkelijk om te zetten in resultaten. Maar het ontbreekt hen vaak aan ‘zachte’ managementvaardigheden.

Die boodschap distilleert het HR-adviesbureau GITP uit een rondvraag bij Belgische bedrijven. Meer en meer bedrijven besteden aandacht aan de kwaliteit van het productieproces omdat ze begrijpen dat dit de toekomstige resultaten beïnvloedt. Om veranderingen te bewerkstellen is het volgens de consultancy een noodzaak te evolueren naar Total Performance Management (TPM). Dat is een managementproces waarbij elke afdeling, dienst, team, manager en medewerker als cruciaal wordt beschouwd. Daarom is TPM “zo sterk als de zwakste schakel”.

Het onderzoek wees uit dat de vertaling en toepassing van de bedrijfstrategie en het inschakelen van alle delen van de organisatie in de strategie erg moeilijk blijft. Ondanks de grote tevredenheid over het ontwikkelingsproces van de strategie, is men niet te spreken over het uitvoeringproces. Zo’n 68% van de bevraagde organisaties geeft aan niet of slechts ten dele tevreden te kunnen zijn met de manier waarop de verschillende bedrijfseenheden ingeschakeld worden in de bedrijfsstrategie.

Een andere vaststelling is het verhoogde bewustzijn voor het belang van het uitwerken van individuele objectieven in verhouding tot de persoonlijke competenties. Een toenemend aantal bedrijven ziet de waarde in van het tegemoetkomen aan de wensen van zijn medewerkers (in verhouding tot hun kunnen). In de kenniseconomie wordt het aantrekken en ook het voeden en behouden van talent steeds meer een kerntaak van organisaties.

Een derde conclusie is dat er een tekort heerst aan ‘zachte’ managementvaardigheden. Bedrijven vinden dat ‘harde’ vaardigheden zoals analytisch en conceptueel denken en sterk zijn in planning goed ontwikkeld zijn, maar dat ‘zachte’ vaardigheden zoals coachen, communiceren en evalueren achterop hinken. Deze ‘zachte’ vaardigheden zijn echter cruciaal, zowel op het bedrijfs- als persoonlijke managementniveau.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen