< Terug naar overzicht

Technostress nieuw gevaar op het werk

Technostress of de druk op werknemers om altijd bereikbaar te zijn, zorgt steeds vaker voor fysieke en psycho-sociale klachten.

Dat blijkt uit een eerste verkenning van de Nederlandse vakbond FNV en de Universiteit van Amsterdam. De Universiteit van Amsterdam voerde een literatuurstudie uit naar het fenomeen van technostress, FNV hield een online-enquête bij zijn leden.

Uit de peiling blijkt dat meer dan 20 procent zijn mobiele telefoon meer dan 6 keer per dag buiten de werktijd raadpleegt. Een kwart van de respondenten gebruikt de mobiele apparatuur meer dan 6 keer per uur.

Zo’n 33 procent van de werknemers geeft aan dat het werk er door mobiele apparatuur niet gemakkelijker op is geworden. Integendeel, één op de drie werknemers vindt dat het werk complexer en intensiever is geworden met de komst van mobiele apparatuur. Dat blijkt ook uit de literatuurstudie.

Een meerderheid van de werknemers, 60 procent, is voorstander van duidelijke afspraken over het versturen van werkgerelateerde berichten buiten de werktijd.

Tevens blijkt dat de laptop terrein verliest en er steeds meer handelingen op de telefoon worden gedaan, misschien wel overmatig. Voortdurend werken op deze kleine apparatuur geeft nieuwe gezondheidsrisico's, waaronder een vergrote kans op RSI-achtige klachten en concentratieverlies.

“Het lijkt erop alsof steeds meer werknemers de hele klok rond worden geconfronteerd met meldingen uit tablets en smartphones. Zij voelen een constante druk om hierop te reageren. Vaak betreft het werkmails, vragen van collega’s, opdrachten, doorgeven van vergaderdata enzovoort. De kans bestaat dat werknemers deze druk als ‘dat hoort er nou eenmaal bij’ gaan ervaren en daar kun je je vraagtekens bijzetten”, besluit FNV.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen