< Terug naar overzicht

Technologie als hefboom voor de productiviteit

Bedrijven die investeren in digitale technologieën voor hun medewerkers worden hiervoor beloond met een verhoogde arbeidsproductiviteit.

Het rapport ‘People, productivity and the digital workplace — 2018’ is gebaseerd op een onderzoek bij 1100 managers en 600 IT-beslissers verspreid over 11 landen wereldwijd. Hieruit blijkt dat 9 op de 10 respondenten het ermee eens is dat mobiele tools en samenwerkingsdiensten de productiviteit op de werkvloer verhogen, een sterke stijging ten opzichte van de 60 procent in 2015.

Het realiseren van een hogere arbeidsproductiviteit is een doel van veel digitale transformatieprogramma’s. Uit het rapport komt echter naar voren dat slechts een kwart van de managers hun huidige digitale ervaring op het werk als ‘uitstekend’ bestempelen. Een meerderheid (8 op de 10) zegt dat als zij CEO zouden zijn, het verhogen van de productiviteit hun prioriteit zou zijn (in 2015 was dit slechts 57 procent).

De verhoopte verbeteringen

Het rapport suggereert dat er vijf eenvoudige manieren zijn voor een hogere arbeidsproductiviteit: een meer door video ‘verbonden’ werkomgeving, eenvoudiger werken en samenwerken buiten kantoor, bedrijfsapps, instant messaging (IM) en betere apparaten.

Op de vraag wat medewerkers zou helpen om op kantoor efficiënter te kunnen werken, noemt 63 procent van de managers ‘betere wifi’, vergeleken met slechts 28 procent die aangeven dat ‘meer vergaderruimtes’ zouden helpen. ‘Interactieve slimme samenwerkingsbeeldschermen’ wordt door 39 procent genoemd en 32 procent pleit voor ‘videoruimtes’.

IT-frustraties

Het rapport geeft ook aan dat IT-afdelingen graag de vereiste verbeteringen realiseren, maar steeds meer hulp nodig hebben. Van de IT-beslissers is 76 procent het eens met de stelling dat ‘medewerkers vaak niet begrijpen hoe lastig het is om onze IT effectief te laten functioneren’, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2015. IT-beslissers vinden dat het realiseren van een meer digitale ervaring voor medewerkers nog meer toevoegt aan hun toch al overvolle to-do-lijstjes.

De helft van de IT-beslissers zegt bijvoorbeeld dat hun videoconferencing updates vereist. In 2015 was nog maar 38 procent het hiermee eens. Van hen zegt 65 procent dat ze mobiele apps moeten ontwikkelen, zodat medewerkers altijd en overal interne bedrijfssystemen en -processen kunnen gebruiken, in vergelijking met 41 procent in 2015. Spraak- en datasystemen samenbrengen - de technologietrend van tien jaar geleden - is nog steeds niet voltooid. Van de IT-beslissers zegt 6 op de 10 dat ze zich nog steeds in de planningsfase voor ‘convergentie’ bevinden - een cruciale eerste stap in de digitale transformatie van hun bedrijf.

IT-beslissers geven prioriteit aan investeringen in de cloud ter ondersteuning van hun samenwerkings- en mobiele diensten. De helft maakt al gebruikt van een samenwerkingstechnologie in de cloud en 65 procent wil hun oplossingen voor IM, video- en audioconferencing updaten. Van de IT-beslissers is 84 procent het ermee eens dat "de cloud op een dag de meest geaccepteerde manier zal zijn om samenwerkingsdiensten te leveren", vergeleken met 54 procent in 2015.

Bron: BT (btplc.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen