< Terug naar overzicht

Technische jobs overheersen top 10 van knelpuntberoepen

Op zoek naar een job of studierichting met werkzekerheid? Dan opteert u best voor een technische job. In de top tien van knelpuntberoepen staan immers negen technische jobs, die allemaal een diploma vereisen. Laaggeschoolde technische jobs verdwijnen.

Het gaat om jobs waar een structureel tekort aan arbeidskrachten bestaat en die toch een behoorlijk aantal vacatures bevatten. Sommige jobs staan ook al heel lang in deze lijst. Dat betekent ook dat het geen slecht idee is om een studierichting te kiezen die aansluit bij deze knelpuntberoepen. De vraag naar deze jobs is immers structureel.

Hogere technische diploma’s

Dat vooral technische jobs in de lijst staan, is geen verrassing. Deze trend is al lang aan de gang. Maar wat wel verandert, is dat voor deze erg gegeerde technische jobs vaak minimaal een bachelordiploma noodzakelijk is. Ook aan middenjobs zoals bouwvakkers is er een tekort, maar niet in die structurele mate.

Dat het vereiste studieniveau van technische jobs omhooggaat, is een trend die niet meer te keren valt. Laaggeschoolde technische jobs verdwijnen zelfs. Van de fabrieksarbeider aan de band gaat het naar de operator die de hele productielijn overziet. Maar hiervoor zijn wel andere verantwoordelijkheden en kennis nodig.

Drie sectoren

Inzake technische jobs zijn er drie grote domeinen bij de knelpunten. Eerst zijn er de industrie en de bouwsector. De twee grootste knelpuntberoepen komen uit die sectoren. Een derde sector is de ICT. Al duiken deze jobs ook meer en meer op bij alle sectoren.

Opleiding cruciaal

Opleiding is dus cruciaal. Niet alleen bij de keuze van een studierichting, maar ook eenmaal je aan de slag bent. Technische beroepen evolueren razendsnel. Een elektricien heeft vandaag bijvoorbeeld ook te maken met domotica, een sanitair installateur met de nieuwste technieken rond ventilatie. Bijscholen is dus cruciaal. Enkele jaren terug werkten hogere profielen in de bouw nog vooral met 2D-software, vandaag gebeurt alles in 3D.

Bron: Jobat (jobat.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen