< Terug naar overzicht

Technisch geschoolde medewerkers onvindbaar

Bedrijven zijn naarstig op zoek naar technische en wetenschappelijke profielen, maar die zijn zo goed als onvindbaar. Ze vragen meer investeringen in en promotie van technisch onderwijs door de overheid. Werkgevers zwaaien met meer loon en meer autonomie om technische jobs aantrekkelijker te maken.

Bijna de helft van de bedrijven zoekt technische en STEM-profielen. Acht op de tien echter vinden de zoektocht bijzonder moeilijk, zo blijkt uit een rondvraag van HR-dienstverlener Tempo-Team bij 2100 Belgische werkgevers en werknemers. Driekwart van de werkgevers met vacatures voor technische profielen spreekt zelfs van een ernstig tekort. Werkgevers verwachten ook weinig beterschap op korte termijn. Zo denkt 70 procent dat de vraag naar technische profielen nog zal toenemen. In Vlaanderen is dat zelfs 75 procent.

Om het tekort aan deze profielen aan te pakken, vragen bedrijven dringend inspanningen van de overheid. Ruim tweederde vindt dat de overheid technische studies en opleidingen meer moet promoten. Meer dan de helft (55 procent) meent dat jongeren nog altijd te weinig aangemoedigd worden om studierichtingen te kiezen die hun kans op werk vergroten en ziet dit ook als een van de voornaamste oorzaken van de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. De helft van de bedrijfsleiders wil daarnaast een betere afstemming tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.

Maar bedrijven hebben ook zelf een belangrijke rol te spelen, bijvoorbeeld door technische jobs aantrekkelijker te maken en beter te verlonen. Uit de bevraging blijkt onder meer dat werknemers met een technisch diploma in vergelijking met andere werknemers liefst een job hebben waar ze veel autonomie krijgen. Vier op tien werknemers zouden openstaan voor een nieuwe uitdaging. Retentie wordt met andere woorden belangrijk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen