< Terug naar overzicht

Teambonus beïnvloedt de werksfeer

Een teambonus en een prestatiebeloning kunnen tot een betere werksfeer leiden. Collega’s hebben hierdoor invloed op elkaars loon. Daarom hebben ze een extra reden om aardig te zijn tegenover andere collega’s.

Dit heeft Joeri Sol aangetoond in zijn proefschrift 'Incentives and Social Relations in the Workplace' (Erasmus Universiteit). Sociale relaties met collega’s zijn voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun werkplezier. Financiële prikkels kunnen invloed hebben op die relaties.

Uit het proefschrift blijkt dat het zinvol kan zijn om beloningen te baseren op beoordelingen door collega’s. Managers kunnen dan het beste collega’s zoeken die onverschillig tegenover de beoordeelde staan.

Het probleem van gekleurde beoordelingen is overigens minder groot dan verwacht. Medewerkers proberen zo eerlijk mogelijk te beoordelen. Ze willen bevriende collega’s oprecht een goed oordeel kunnen laten vellen, en collega’s die hun niet liggen zich bezwaard laten voelen als ze hun oordeel laten beïnvloeden door de mindere verstandhouding.

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen