< Terug naar overzicht

Te veel welvaart doet arbeidsethos dalen

Naarmate de welvaart stijgt, daalt de wil om te werken (de arbeidsethos). Vrije tijd, vrienden en familie worden dan belangrijker.

Dat blijkt uit onderzoek van Ferry Koster en Rudi Wielers, werkzaam bij respectievelijk de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Als antwoord op de vergrijzingsgolf probeert de overheid mensen langer aan het werk te houden. Maar tegelijkertijd blijkt dat mensen niet meer, maar juist minder gaan werken. De onderzoekers wilden weten hoe dat komt.

Uit het onderzoek blijkt dat de wil om te werken daalt wanneer in een land de welvaart stijgt: werk neemt dan een minder centrale plaats in. Mensen hechten meer waarde aan dingen buiten het werk (bijvoorbeeld consumptie, vrije tijd, familie en vrienden).

Een mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat op een bepaald moment een verzadigingspunt bereikt wordt. Als de welvaart in een land een bepaald niveau heeft bereikt, dan zijn mensen nauwelijks nog gemotiveerd om meer en langer te werken.

Hetzelfde effect is terug te vinden bij individuen: tot een bepaald salaris zijn mensen geïnteresseerd om meer uren te werken voor meer loon, maar vanaf een bepaald punt vlakt dat effect af.

De onderzoekers merken bovendien weinig intrinsieke motivatie om te werken. “De rol van arbeid verandert blijkbaar, maar dan kun je nog een onderscheid maken tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Onze verwachting was dat werk minder belangrijk wordt, omdat mensen materiële beloningen minder belangrijk vinden, en tegelijkertijd een hoger belang hechten aan zaken als zelfontplooiing en plezier in het werk. Bewijs hiervoor hebben we niet kunnen vinden”, besluiten de onderzoekers.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen