< Terug naar overzicht

Te hoge kosten en tijdsgebrek vormen hoge drempel om HR-analytics in te voeren

Vele organisaties zien het nut in van HR-analytics en willen ermee beginnen. Toch blijft de actie vaak uit. De nodige tijd, een gebrek aan de juiste vaardigheden en vooral de kostprijs weerhouden de organisaties ervan om er echt mee uit te pakken.

Onderzoek van Software Advice toont aan dat 53 procent van de bevraagden de kosten voor de implementatie van HR-analytics-software te hoog vinden. Dat betekent niet dat die bedrijven niet staan te popelen om ermee te beginnen, maar ze houden het vooralsnog op handmatige methoden om analyses uit voeren. Dat komt er vooral op neer dat ze zich beredderen met Excel. Tal van de respondenten vinden hun methode zelfs effectief genoeg, waardoor ze de gespecialiseerde softwarepakketten sowieso afwijzen.

In het tijdschrift van Numerical Insights, een specialist in HR-analytics, erkent oprichtster Tracey Smith het probleem, maar weerlegt meteen ook dat de programma’s duur zouden hoeven te zijn. Ze geeft voorbeelden en besluit: “Je hoeft een leverancier geen half miljoen te betalen om waarde uit je analyse te halen.”

Smith geeft wel toe dat beginnen met HR-analytics niet bepaald makkelijk is. Er kruipt ontzettend veel denkwerk (en dus tijd, energie en op die manier ook kosten) om de nodige zaken uit te klaren. Welke informatie wil je verzamelen én wat wil je ermee doen? Hoe ga je analyseren en bij voorkeur ook conclusies halen om de nabije toekomst in kaart te brengen en veranderingen in te voeren?

Het budget is dan ook niet de enige drempel. Smith wijst ook op de volgende drie obstakels:

1. De data zijn niet goed genoeg

Het komt erop aan te onderzoeken welke gegevens echt gebruikt kunnen worden, hoe ze effectief en correct verzameld kunnen worden. Hoe bewaak je de kwaliteit van de data? Dit is het absolute fundament en vele organisaties hebben het daar niet makkelijk mee.

2. Geen steun van het management

Smith heeft uit ervaring geleerd dat je al gauw een jaar nodig hebt aan duidelijke voorbeelden en cases om het management te overtuigen van het belang van HR-analytics. Die steun van het management is nochtans hard nodig. 

3. Geen tijd, er zijn zovele andere dringende zaken en projecten 

Het tijdsgebrek blijft een groot probleem. Er zijn nu eenmaal zovele andere zaken die ook om een dringende behandeling vragen. Waarom zou je dan nog eens zoveel energie steken in HR-analytics?

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl), Numerical Insights (numericalinsights.com)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen