< Terug naar overzicht

Te gast bij Raf Vandenbussche

Donderdag 14 februari 2008 vindt in het UZ Brussel al voor de vierde keer het HR Square-seminarie HRM in de zorgsector plaats. Het centrale thema – functiedifferentiatie – wordt door verschillende sprekers ontleed. We stellen ze graag aan u voor in deze nieuwsbrief. Gastheer Raf Vandenbussche geeft de aftrap door zijn perspectieven op functiedifferentiatie met u te delen.

Volgens Raf Vandenbussche, HR-directeur van het Universitair Ziekenhuis Brussel, heeft HR Square met kennis van zaken het thema gekozen. De situatie op de arbeidsmarkt liegt er immers niet om. “Alle zorginstellingen stellen vast dat er een tekort is aan verpleegkundigen”, weet Vandenbussche. “Bovendien is de instroom in de scholen erg diffuus: sommige scholen hebben meer inschrijvingen, andere niet. We kunnen dus zeker niet zomaar uitgaan van een potentieel aan verpleegkundigen om de tekorten op te vullen. We moeten ook af van het louter denken in hoeveelheden. De tijd is gekomen om het probleem anders te benaderen. En functiedifferentiatie is hier een erg waardevolle denkpiste.”


Bij functiedifferentiatie denkt Vandenbussche aan drie pistes, met als invalshoek zowel marktverbreding als jobverrijking:Functiedifferentiatie naar boven toe.

Vandenbussche: “Functiedifferentiatie biedt in de eerste plaats de mogelijkheid om de job van verpleegkundigen aantrekkelijker te maken. Door te differentiëren naar boven toe, kunnen een aantal verpleegkundigen gespecialiseerde taken op zich nemen. Het gaat dan om taken uit de grijze zone tussen de functie van verpleegkundige en de functie van arts. Er zijn vandaag genoeg verpleegkundigen die dergelijke taken kunnen uitvoeren. Die taken ook effectief aan hen toewijzen, via differentiatie, geeft een enorme impuls aan de functie. Dergelijk perspectief maakt de job alleen maar aantrekkelijker.”

Functiedifferentiatie naar onder toe.

Vandenbussche: “De grens tussen zorgfuncties, logistieke en ondersteunende functies is niet altijd te trekken. Ook in deze grijze zone kan differentiatie de verpleegfunctie aantrekkelijker maken: een aantal taken kunnen makkelijk opengesteld worden voor niet-verpleegkundigen.”

Functiedifferentiatie vereist competentiemanagement.

Vandenbussche: “Er zijn heel wat competenties beschikbaar op de arbeidsmarkt die wij, in de zorginstellingen, mits de nodige bijsturing en vorming, perfect kunnen aanwenden. Zo zijn er nu bijvoorbeeld veel kinesisten die door het overaanbod niet in het beroep kunnen stappen. Wij kunnen hen betekenisvolle jobs aanbieden buiten de voor de hand liggende opleidingsfinaliteit. Het spreekt voor zich dat we dan aan competentiemanagement moeten doen: nagaan welke competenties vereist zijn voor de job, nagaan wie die competenties bezit en hoe we met voldoende flexibiliteit ervoor zorgen dat we die profielen zinvol inzetten in onze zorgtrajecten.”


Vandenbussche gaat het debat niet uit de weg. Hij hoopt van u hetzelfde. “We zullen consequent moeten zijn in de functiedifferentiatie. Bij elke functie hoort een gepast loon. Er zal dus ook moeten nagedacht worden over loondifferentiatie. Ik besef dat dit een zeer gevoelig thema is en dat we op het niveau van de sector daar zeker nog niet aan toe zijn. Maar dat mag ons niet tegenhouden om hierover na te denken en de discussie te voeren.” Dat belooft.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen