< Terug naar overzicht

Tandemplan moet jongeren aan het werk helpen

Om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan en tezelfdertijd ouderen langer aan het werk te houden, stellen de oppositiepartijen Groen en Ecolo het Tandemplan voor. Oudere werknemers schakelen over naar deeltijds werken en treden op als mentor voor jongeren die zo een eerste werkervaring kunnen opdoen.

Het Tandemplan zou volgens Groen honderdduizend jongeren aan een eerste werkervaring kunnen helpen. Bovendien is het plan budgetneutraal. “Het is een tijdelijke crisismaatregel om de jeugdwerkloosheid te tackelen en langer werken werkbaar te maken.”

Om voldoende 55-plussers vrijwillig over de streep te trekken, stelt Groen voor om hun loon op 75 à 80 procent te houden. Dat geld zou van de werkgever en de RVA moeten komen, maar zorgt volgens hen niet voor extra kosten. “Jongeren zijn voor bedrijven immers goedkoper dan oudere werknemers, terwijl de overheid minder zou moeten uitgeven aan werkloosheidsuitgaven.”

Groen haalde de mosterd in Wallonië, waar het systeem sinds 2000 wordt toegepast in de non-profit. “Een onafhankelijke evaluatie van het Waalse plan toont aan dat zowel oudere als jongere werknemers en werkgevers het Tandemplan als een meerwaarde beschouwen. 94,2 procent van de begunstigden evalueren het plan als positief”, zegt Vlaams parlementslid voor Groen Björn Rzoska.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen