< Terug naar overzicht

Studenten werken niet alleen tijdens de zomervakantie

Er wordt ijverig gewerkt onder de studenten. 77 procent heeft een vakantiejob in de zomer, 72 procent werkt gedurende de rest van het jaar. 66 procent van de studenten combineert de beide periodes. Het verschil tussen studenten die werken tijdens het jaar en in de zomervakantie, was nooit eerder zo klein. Dat blijkt uit de jaarlijkse studentenstudie van Randstad Research bij 1.000 studenten.

In 2004, bij de eerste meting, werkte één op de drie studenten tijdens het schooljaar. Dat is ondertussen meer dan verdubbeld (72 procent). Bovendien steeg dat aantal met 9 procent het afgelopen jaar. Wanneer deze studenten centen verdienen, loopt wel erg uiteen. 34 procent werkt tijdens één van de andere, kortere vakanties. 32 procent werkt op vaste uren in het weekend en/of in de week. 27 procent werkt onregelmatig.

“De verklaring voor de stijging moeten we zoeken bij de steeds flexibelere wetgeving. Daarnaast speelt de laatste jaren de krapte op de arbeidsmarkt een belangrijke rol. Ook corona bleek één van de drijvende factoren te zijn: zo werden er - zeker in het najaar van 2021 - heel wat studenten ingezet om de vele quarantainegevallen bij bedrijven op te vangen. Hoewel studenten een belangrijke strategische reserve zijn, zou een verdere uitbreiding van het aantal uren geen goed idee zijn. Het huidige kader is ruim voldoende”, klinkt het bij Wim Van der Linden, external communication advisor bij Randstad.

Fietskoerier en telewerken

De sectoren waar studenten het meest werken, zijn onveranderd: horeca (22 procent), detailhandel (19 procent) en overheid/social profit (8 procent). Ook blijft magazijnier (12 procent) de populairste studentenjob. Dat wordt gevolgd door kassier(ster) (9 procent) en administratief bediende (9 procent). Opmerkelijk is dat nieuwe jobs zoals (fiets)koerier (2 procent) een intrede doen.

Een andere trend is de opkomst van hybride werken. De coronapandemie zorgde ervoor dat ook studenten meer telewerkten. Bijna één op vier studenten (24 procent) heeft het afgelopen jaar telewerk toegepast. Het aandeel dat 100 procent telewerk deed daalde van 19 naar 13 procent, maar het aandeel dat hybride heeft gewerkt bleef stabiel (11 procent).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen