< Terug naar overzicht

Studenten presteren steeds meer uren

Studenten werken naar eigen zeggen gemiddeld 50 dagen per jaar. Dat is 7 dagen meer dan bij een vorige peiling in 2017. Bovendien zouden bijna twee op de drie studenten de wetgeving willen aangepast zien en nog meer voor de voordelige voorwaarden willen werken dan de 475 uur per jaar.

Sinds het begin van de metingen schommelt het aantal studenten dat in het 'zwart' werkt grosso modo tussen de 15 en 20%. Te verwachten viel dat de nieuwe studentenwetgeving die begin 2017 van kracht werd, de laatste drempel om met een contract te werken, weggenomen had. De eerste peiling vorig jaar rapporteerde ook een daling van het aantal zwartwerkers naar 13%. Vandaag geeft opnieuw 17% van de studenten aan dat ze zonder een contract aan de slag zijn. Bij de min-18-jarigen gaat het om één student op de vier.

Net zoals recent werd gerapporteerd dat maatregelen tegen zwartwerk als de witte kassa’s en de flexi-jobs het moeilijk hebben om het zwartwerk terug te dringen, lijkt ook de flexibele studentenwetgeving geen mirakeloplossing te zijn in de strijd tegen zwartwerk bij studenten.

Betutteling?

Uit onderzoek van de Michigan State University bij werkgevers naar de mate waarin ouders betrokken zijn bij de zoektocht naar werk van hun kinderen, bleek dat ouders zich steeds vaker bemoeien met de zoektocht naar werk, de sollicitatiegesprekken en evaluaties van hun kinderen.

Randstad ging na in welke mate de Belgische studenten op eigen benen staan voor hun zoektocht naar de geschikte studentenjob. Dat blijkt vrij goed mee te vallen. Bijna één student op de vijf geeft aan dat mama of papa alle taken die te maken hebben met het vinden van een studentenjob – van het zoeken, over het solliciteren tot de administratie – volledig voor hun rekening nemen. Dat aandeel ligt logischerwijze hoger bij de studenten onder de 18 jaar (26%).

Andere opmerkelijke vaststellingen:

  • 14% van de studenten werkt niet. Ze werken niet tegen betaling, doen geen klussen en engageren zich niet als vrijwilliger.
  • De sectoren die het meeste een beroep doen op studenten zijn overduidelijk de detailhandel (21%), de horeca (17%) en de overheid/non-profit (14%). Gevraagd naar de laatste job die ze deden, gaan de meeste studenten aan de slag als administratief bediende (13%), gevolgd door een job als productiearbeider (10%) en kassier(ster) (9%).
  • Familie blijft met 30% het meest doeltreffende kanaal om een studentenjob te vinden. Uitzendkantoren zijn met 17% het efficiëntste formele kanaal om een studentenjob te vinden.
  • Slechts 4% van de respondenten vreest dat hij of zij pas meer dan een jaar na het afstuderen aan de slag zal zijn. Als we deze cijfers vergelijken met de schoolverlatersstudie 2018 van de VDAB, dan zien we dat één jaar na het afstuderen 10,5% van de schoolverlaters nog werkzoekend is. Studenten schatten hun kansen op de arbeidsmarkt dus iets te positief in.

Bron: Randstad (randstad.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen