< Terug naar overzicht

Student wil 40 dagen langer werken

Vier op tien studenten zijn bereid tot 40 dagen per jaar meer te werken als de wet dit toelaat. Op dit moment verricht 90% van hen een of ander werk tegen betaling. Dat zijn enkele bevindingen uit een enquête van Randstad bij 1000 studenten tussen 15 en 25 jaar. Zij verdienen gemiddeld een aardig bedrag van 1500 euro per jaar.

Tijdens de zomermaanden kiezen 300.000 studenten voor een vakantiejob en 150.000 studenten gaan tijdens het schooljaar aan de slag. Betaald werk wordt de regel: 90% van de schoolgaande jongeren tussen 15 en 25 jaar verricht een of ander werk tegen betaling. Opvallend is dat meer dan één op drie studenten aan vrijwilligerswerk doet, meestal in combinatie met betaald werk. De jongeren zijn niet alleen met velen aan de slag, 40% wil zelfs nog meer werken, tot gemiddeld 40 extra dagen per jaar als de wet dit toelaat. De 23 extra dagen die minister Freya Van den Bossche mogelijk maakt, zijn dus geen overbodige luxe. Al reageren de vakbonden niet positief: zij zijn van oordeel dat meer studentenwerk andere (laaggeschoolde) werknemers verdringt en de normen verlaagt.

Geld is voor de jongeren zowat de enige reden om een baan te zoeken, slechts 11% maakt ook melding van de nuttige ervaring die het tijdens het werk opdoet. Studenten zijn redelijk tevreden over hun baan, met een gemiddelde score van 8,2 op 10. Ze waarderen vooral het loon, de werksfeer, de werkmiddelen en de relatie met de directe overste. De inhoud van de job wordt minder gesmaakt. Het gaat meestal om laaggekwalificeerde banen en een aantal studenten vindt dat zijn capaciteiten onderbenut worden.

De studenten verdienen een flinke duit. Ze strijken gemiddeld 1500 euro per jaar op en 18% verdient meer dan 2000 euro. Wel blijkt 15% geen regulier contract te hebben. Van wie dat wel heeft, is 96% tevreden over de uitvoering ervan.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen