< Terug naar overzicht

Structurele tewerkstelling in Belgische kmo’s bereikt recordhoogte

Nooit was de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s zo hoog. Het voorbije kwartaal steeg de tewerkstelling voor de derde keer op rij, waardoor er nu gemiddeld 12,3 mensen meer aan het werk zijn bij bedrijven tot 100 werknemers ten opzichte van december 2005.

De driemaandelijkse kmo-jobindex van HR-dienstverlener SD Worx staat met 112,3 punten tijdens het derde kwartaal van 2015 op een nieuw record. Dit betekent dat er sinds december 2005, het moment waarop de jobindex startte, 12,3 meer mensen werken bij bedrijven die tot 100 werknemers tewerkstellen. Nooit was de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s zo hoog.

Het voorbije kwartaal steeg de tewerkstelling voor de derde keer op rij, nu met 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Vooral de sterke maand september doet hopen dat de positieve tendens nog even zal aanhouden. De stijging geldt voor alle regio’s en voor alle sectoren, met de industriële sector als uitschieter.

Sterkste septembergroei ooit

112,3 is het hoogste cijfer dat de kmo-jobindex sinds de eerste meting in december 2005 liet optekenen. Het derde en vierde kwartaal van 2011 (112,2 & 111,9), waren tot nu toe de topkwartalen. Nadien was er een terugval naar 110,5 punten, tot eind december 2013. Vervolgens begon de jobindex aan een trage, maar gestage remonte die ons nu dus tot een nieuw record brengt.

Tijdens het derde kwartaal van 2015 steeg de jobindex dus nog met 0,4 procent. Het recordcijfer van 112,3 is vooral te danken aan een schitterende maand september. Met een stijging van 0,83 procent is dit de grootste septembergroei ooit. Een derde kwartaal is nochtans normaal niet het beste qua tewerkstellingsgroei omwille van de zomermaanden juli en augustus, maar vanaf september wordt er traditioneel weer meer aangeworven.

Inhaalbeweging van Brussel

Terwijl de gestage groei van de voorbije kwartalen vooral te danken was aan de herstellende tewerkstelling in Vlaanderen, zijn nu ook de cijfers van Wallonië en het Brussels Gewest positief.

Opvallend is de sprong van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (dat de voorbije kwartalen allesbehalve uitblonk in positieve cijfers). Met een stijging van 1,2 procent maakt het meteen het verlies van de voorbije kwartalen goed en komt het op jaarbasis zelfs uit op een winstmarge van 0,6 procent. Vlaanderen steeg de voorbije kwartalen nog meer (+1,4 procent), Wallonië eindigt op jaarbasis met een nipt negatief cijfer van -0,1 procent. Eigen aan het Brusselse kmo-landschap is dat de grootste winst vooral terug te vinden is in de tertiaire sector (commerciële dienstverlening), en meer specifiek nog in de financiële consultancy en de IT-bedrijven.

Kleinere kmo’s en industrie blinken uit

Nog twee andere cijfers versterken de positieve tendens van het derde kwartaal: het zijn vooral de kleinste kmo’s (tot twintig werknemers) die aanwerven, en dit al voor de tweede keer op rij (0,4 procent tijdens het tweede, 0,3 procent tijdens het derde kwartaal).

Ook zijn er in de industrie, de secundaire sector, gedurende de voorbije drie maanden bijna een half procent meer mensen tewerkgesteld. In de tertiaire en quartaire sector kwam dit neer op een 0,27 procent en 0,39 procent. Deze twee tendensen wijzen op een structureel vertrouwen in de economie.

Kmo-jobindex

De kmo-jobindex van SD Worx geeft sinds eind 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen 157.670 personen tewerkstellen.

Bron: SD Worx (sdworx.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen