< Terug naar overzicht

Stress teistert nu ook jongste werknemers

De leeftijd waarop stress uitgroeit tot een echt probleem, wordt steeds lager. Dat blijkt uit een Nederlandse analyse, die wijst op de toename van stress-verzuim bij de jongste werknemers.

Tussen 2000 en 2010 sloeg absenteïsme om psychische redenen vooral toe bij 35- tot 44-jarigen. Vandaag blijkt stress al de belangrijkste oorzaak van absenteïsme onder de jongste werknemers (de groep tot 25 jaar). Dat heeft ArboNed, een Nederlandse organisatie gespecialiseerd in verzuim, preventie en bevlogenheid, vastgesteld. “Daarmee verschuift het psychisch verzuim naar een jongere leeftijdscategorie”, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed, in P&O Actueel.

Als mogelijke verklaring wordt verwezen naar de flexibilisering van de arbeidsmarkt, waarin jobzekerheid een zeldzaamheid wordt. Bovendien werken jonge medewerkers veel vaker met tijdelijke arbeidscontracten. Dat maakt hun situatie niet alleen onzeker, ze moeten ook vaak weer in een nieuwe omgeving beginnen werken.

Vaak wordt de stress evenwel niet alleen door het werk veroorzaakt. Ook de privé-omstandigheden spelen een rol. Dikwijls gaat het om een combinatie van werk- en privézaken. 

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl), ArboNed (arboned.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen