< Terug naar overzicht

Stress schaadt carrière

Uw IQ brengt iemand een bedrijf binnen, het verloop van een carrière wordt bepaald door het EQ. Emotionele intelligentie kan namelijk leiden tot goede relaties met collega’s en betere prestaties. Maar pas op voor stress. Amerikaans onderzoek toont aan dat stress schadelijke gevolgen heeft voor emotionele intelligentie en dus ook voor carrièrekansen.

Het Nederlandse internetmagazine Managersonline.nl kon een studie inkijken van Multi Health Systems, een Amerikaanse aanbieder van assessmentinstrumenten. Het onderzoek bevestigt dat zodra iemand gestresst raakt, de emotionele intelligentie – of de kunst om emoties van zichzelf en anderen op te pikken en juist te interpreteren – verstoord geraakt. Men kan dan minder goed met anderen overweg, past zich minder goed aan aan veranderingen en heeft een slechter humeur. Meer dan de helft (53%) van de ondervraagde werknemers zegt dat stress een negatieve invloed heeft op hun relatie met collega’s en 47% stelt dat ze minder goed beslissingen kunnen nemen als ze onder spanning staan.

Ongeveer vier op tien werkende Amerikanen blijkt regelmatig gestresst te zijn op het werk, veelal ten gevolge van slechte ervaringen thuis of op het werk. Ze geven ook toe dat die stress haar tol eist: zowel lichamelijk, psychisch als gedragsmatig. De meerderheid (54%) zegt dat stress tot lichamelijke klachten leidt, variërend van hoofdpijn over spierpijn en maagklachten tot vermoeidheid en slapeloosheid. Een even groot deel rapporteert dat stress ongeduld, uitstelgedrag, prikkelbaarheid, terugtrekgedrag, verdedigende reacties, woede, stemmingswisselingen en hulpeloosheid veroorzaakt.

Meer dan de helft legt echter geen verband tussen emotionele intelligentie en succes op het werk, en de helft is zich niet bewust van de schadelijke effecten van stress daarop. Een derde geeft echter toe dat ze ten gevolge van stress niet volledig tot bloei konden komen en een kwart geeft aan dat stress hun carrière belemmerd heeft.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen