< Terug naar overzicht

Stress is even besmettelijk als verkoudheid

Stress is even besmettelijk als een verkoudheid. Passieve stress en allerlei angsten kunnen zich even snel verspreiden als een verkoudheid.

Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Hawaï. “Mensen bootsen onbewust de gelaatsuitdrukkingen, stem en houding van een ander na”, stelt hoofdonderzoekster Elaine Hatfield. “Daardoor kunnen we ons goed inleven in hun emotionele belevingswereld.”

De studie suggereert dat mensen een soort sponsen zijn, die de geuite emoties absorberen van de personen rondom zich. Wanneer we opmerken dat iemand stress heeft, beginnen we ons ook zelf af te vragen welke zaken in ons leven niet van een leien dakje lopen.

Volgens Hatfield stopt het niet bij het overnemen van negatieve emoties. “We stemmen ook onze lichaamstaal af op die van de gestreste persoon. Zo gaan we meer met onze wenkbrauwen fronsen en krommen we vaker onze schouders.”

De onderzoekster waarschuwt nog dat vrouwen vatbaarder zijn voor een ‘stressbesmetting’ dan mannen. Dat komt omdat ze van nature veel emotioneler zijn en zich dus veel beter kunnen inleven in andermans situatie.

Bron: Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen