< Terug naar overzicht

Stress is besmettelijk

Stress blijkt overdraagbaar te zijn: naar iemand kijken in een stressvolle situatie kan ook stress opleveren.

Dat blijkt uit een studie van de Technische Universiteit van Dresden. Niet alleen het observeren van een persoon met stress zorgt ervoor dat er meer stresshormoon cortisol wordt aangemaakt, ook kijken naar video's van mensen in een stressvolle situatie, wakkert stress aan.

Het hormoon cortisol komt in ons lichaam vrij wanneer we gestrest zijn. Hierdoor is ons lichaam beter in staat om om te gaan met spanningen. De onderzoekers ontdekten dat we ons niet zelf in een stressvolle situatie hoeven te bevinden om het hormoon aan te maken. Ook empathische stress is mogelijk.

Een groep proefpersonen werden onderworpen aan een stresstest, waarin ze verschillende taken moesten verrichten. Ongeveer 95 procent kreeg te maken met verhoogde cortisolwaarden. Bij een kwart van de 211 toeschouwers verhoogde de cortisolwaarde eveneens. Niet alleen bij partners steeg de waarde (bij 40 procent), ook wildvreemden (10 procent) ontwikkelden stress door te kijken naar personen in een stressvolle situatie. Zowel vrouwen als mannen waren even gevoelig voor deze vorm van stress.

De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk voor de gezondheidszorg. Een chronisch verhoogd cortisolniveau is namelijk schadelijk voor het immuunsysteem en veroorzaakt psychische problemen. Stressvrije mensen kunnen onder invloed van anderen toch stress krijgen met een burn-out of depressie tot gevolg. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe stress exact wordt overgedragen en hoe dit sneeuwbaleffect kan worden gestopt.

Bron: Knack (knack.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen