Straffen werkt tot driemaal effectiever dan belonen
Het onderzoek ‘Reward and punishment act as distinct factors in guiding behavior’ verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Cognition en werd besproken op de Nederlandse PsyBlog. Professor Richard Abrams en de postdoctorale onderzoekers Jan Kubanek en Lawrence Snyder (allen verbonden aan de Washington University in St. Louis) vergeleken de effecten van straffen en belonen. Ze komen tot de bevinding dat straffen twee tot drie keer beter werkt dan belonen.
Milde bestraffing werkt al
“Negatieve feedback kan effectiever zijn dan positieve feedback bij het aanpassen van gedrag”, legt Jan Kubanek uit. “Onze studie toont aan dat deze feedback niet al te heftig hoeft te zijn, omdat het erop lijkt dat we de neiging hebben hetzelfde te reageren op welke hoeveelheid negatieve feedback dan ook.”
De onderzoeker verwijst naar de evolutie om het fenomeen te verklaren: mensen proberen straffen en gevaarlijke situaties te vermijden. Een beloning is leuk, maar daar zitten geen gevaar aan vast.
Effect van beloning kleiner dan van straf
Tijdens het onderzoek moesten de proefpersonen taken uitvoeren waarvoor ze periodiek beloond of bestraft werden. Zowel de straffen als de beloning waren mild: van 5 tot 25 cent. Er bleek dat gedrag zeker gestimuleerd wordt door een beloning. Het motiverende effect ervan was echter klein in vergelijking met het motiverende effect van straffen.
Maar wat bij permanente negatieve feedback?
Dr Jeremy Dean, die het onderzoek beschreven heeft, waarschuwt wel dat niet nagegaan werd wat het effect is van voortdurend negatieve feedback. Hoe zullen je medewerkers, bijvoorbeeld, reageren als je alleen maar klaagt, berispt en negatieve kritiek hebt?
Bron: PsyBlog (psyblog.nl) en P&Oactueel (penoactueel.nl)