< Terug naar overzicht

Strafblad geen bezwaar?

Zou u een kandidaat aanwerven die criminele feiten op zijn kerfstok heeft? Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat de kans erg klein is. Nieuw onderzoek toont aan dat u de volgende kandidaat met een strafblad misschien toch een kans moet geven, afhankelijk van de job waarvoor hij of zij solliciteert...

Vele maatregelen om mensen met een crimineel verleden aan het werk te helpen, stoten op hetzelfde probleem: het beeld dat werkgevers hebben van hoe die persoon zich zal gedragen als werknemer. Daar is maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Dylan Minor, Nicola Persico en Deborah M. Weiss, verbonden aan de Northwestern University in de VS, proberen nu een deel van die leemte in te vullen. Ze doen dat door te kijken naar rekrutering op niveau van bedrijven en de performance van de aangeworven medewerkers. Het resulaat van hun onderzoek is te lezen in hun artikel 'Criminal background and job performance', dat is gepubliceerd in de IZA Journal of Labor Policy.

De gegevens die de drie Amerikaanse onderzoekers verzamelden, wijzen erop dat mensen met een crimineel verleden langer bij dezelfde werknemer blijven. Het risico is kleiner dat zij op eigen initiatief de organisatie verlaten in vergelijking met andere medewerkers, stellen ze (misschien wat onverrassend) vast.

Meer én minder wangedrag

De onderzoekers stellen ook vast dat voor sommige beroepen een werknemer met een strafblad minder vaak de onderneming verlaat wegens wangedrag (wat alles omvat van verzuim tot diefstal). Wie in een klantenservice-omgeving werkt, wordt gemiddeld minder ontslagen wegens wangedrag dan werknemers zonder strafblad, zo blijkt.

In andere jobs, en de onderzoekers geven hier sales als belangrijkste voorbeeld, is die kans net veel groter dat ze wegens wangedrag de laan worden uitgestuurd.

De onderzoekers eindigen met een belangrijke opmerking: "Onze inschattingen zijn gemaakt op werknemers, met andere woorden, op die sollicitanten die door de filter van het rekruteringsproces geraakt zijn dat hen discimineert op basis van hun strafblad."

HR Square werkt aan een artikel over de tewerkstelling van ex-gedetineerden. Hebt u daar ervaring mee en wil u uw (positieve en/of negatieve) ervaringen delen, neem dan contact op met onze journalist Timothy Vermeir (timothy.vermeir@hrsquare.be).

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen