< Terug naar overzicht

'Straf gefixt': imagocampagne moet instroom verhogen

Ook de invoerders van materieel voor (burgerlijke) bouw en goederenbehandeling kampen met een groot tekort aan technische medewerkers. De sector kent een enorme groei, maar vindt niet de juiste mensen om die groei te ondersteunen. Een campagne moet nu het imago van de sector opkrikken.

Sigma, zo heet de federatie van invoerders van materieel voor (burgerlijke) bouw en goederenbehandeling. De bedrijven uit die sector groeiden de afgelopen twee Corona-jaren groeiden met gemiddeld 22 procent. Ook de komende jaren verwacht de sector te groeien.

Vacaturegraad 12

Alle bedrijven kampen echter met een tekort aan instroom van technisch personeel. Naargelang de grootte van het bedrijf hebben ze twee tot vijftig openstaande vacatures. Concreet zijn er momenteel zo’n 500 vacatures. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2020. In 2021 was de vacaturegraad (het aantal openstaande vacatures per 1.000 banen van werknemers) in de sector 12, dit is drie maal hoger dan de Belgische vacaturegraad van 4,3.

David Vandermeulen, Voorzitter Sectie Burgerlijke Bouw van Sigma: “Onderhoudstechnicus binnen onze sector is al jaren een knelpuntberoep. Het aantal werkzoekende technici ligt heel erg laag en vaak gaat het om laaggeschoolden die al lang werkzoekende zijn en niet over de nodige ervaring beschikken. Daarom investeren veel bedrijven in interne opleidingen zodat ze ook kandidaten met minder ervaring kunnen aantrekken.”

Sector branding

Om de unieke troeven van de sector in de verf te zetten bij potentiële werknemers, start Sigma vandaag met een imagocampagne 'Straf Gefixt' - een soort van sector branding, zeg maar. Die troeven, zo klinkt het in een mededeling, zijn innovatie, flexibiliteit, afwisseling, autonomie... Dat staat in schril contrast met het imago van de sector. Die wordt nog te vaak gezien als weinig uitdagend en niet zo innovatief.

Vandaag worden kandidaten opgeleid tot gespecialiseerde technici die autonoom hoogtechnologische en computergestuurde bouwmachines en heftrucks kunnen onderhouden, van inspectie en diagnose tot de herstelling van of een volledige revisie. Hugues van Espen, Voorzitter Sectie Lift-Trucks : “Uit onderzoek blijkt dat jongeren die geïnteresseerd zijn in technische jobs, vooral op zoek zijn naar uitdagingen, afwisseling en autonomie. Dit zijn precies de troeven die onze sector hen kan bieden. Na een interne opleiding kom je als technicus snel op heel uiteenlopende plaatsen en maak je dankzij je expertise vaak het verschil. Je herstelt machines die cruciaal zijn in de uitvoering van bouwwerven of logistieke projecten.”

Een job met maatschappelijke impact

Om de sector bekend en aantrekkelijk te maken, zal Sigma in de komende maanden investeren in verschillende initiatieven waaronder (online) arbeidsmarktcommunicatie. Joëlle Germain, Algemeen secretaris Sigma: “Onze campagne toont dat de techniekers die we zoeken, echt straf zijn in wat ze doen. Met hun laptop en technologische kennis herstellen ze allerhande machines. Ze analyseren het probleem en fixen het. Zo helpen ze werfleiders en logistieke managers uit de brand. Maar eigenlijk reikt hun impact nog veel verder, want ze houden de economie draaiende. En dus worden ze overal met open armen ontvangen en zijn hun ‘klanten’ altijd heel dankbaar als de klus geklaard is.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen