< Terug naar overzicht

Stock options overleven nieuwe boekhoudnormen

Nieuwe boekhoudregels verplichten de ondernemingen om hun op aandelen gebaseerde beloningssystemen in de boeken op te nemen, met een grotere transparantie als doel. Daarom passen multinationals deze beloningsmethode wel aan, maar ze schaffen ze niet af. Beloning via aandelen bevordert nu eenmaal de werknemersprestaties.

PriceWaterhouseCoopers (PWC) was benieuwd of de nieuwe regels enig effect hadden op de manier van belonen en hield een grootschalige enquête bij 131 multinationale ondernemingen, met hoofdkwartieren in 16 landen en dochterbedrijven in 27 verschillende landen. Daaruit blijkt dat de multinationals hun systemen wel aanpassen, maar zeker ook behouden. Het nut van een incentive via aandelen(opties) valt niet te onderschatten.

Het onderzoek maakt duidelijk dat de ondernemingen relatief onzeker zijn over de impact van de nieuwe boekhoudregels en dat ze erover bezorgd zijn of hun beloningsysteem wel wettelijk in orde is. We zien een terugval van de standaard stock options, maar dit gaat ten voordele van meer uitgekiende systemen. Steeds meer organisaties combineren verschillende soorten systemen die op aandelen gebaseerd zijn. Het personeel moet aan meer restrictieve prestatie- en selectiecriteria voldoen om van aandelen te kunnen genieten en ook de omvang van deze beloning neemt wat af.

Onder de organisaties die aan de enquête deelnamen, stelde PWC een consensus vast over de zin van beloning via aandelen. Die beloningsvorm heeft volgens de ondernemers zijn nut al lang bewezen: werknemers presteren beter en de kosten van het systeem zijn beheersbaar. Ook 85% van de werknemers is tevreden over deze loonvorm.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen