< Terug naar overzicht

Stilstaan bij positieve ervaringen reduceert werkstress

Door bewust stil te staan bij positieve ervaringen, hoe klein ook, daalt het stressniveau van werknemers.

Dat blijkt uit onderzoek van een team van wetenschappers van de universiteit van Florida. Ze vroegen werknemers om gedurende drie weken elke dag tien minuten te besteden aan het opschrijven van drie positieve gebeurtenissen van de dag ervoor. De gebeurtenissen mochten zowel werkgerelateerd als privé zijn. Het stressniveau van de medewerkers bleek met 15% te verminderen.

Volgens de wetenschappers kan stress gereduceerd worden door zowel het ervaren van minder negatieve gebeurtenissen, als door het ervaren van meer positieve gebeurtenissen. Zo zorgen positieve ervaringen in de ochtend voor minder stress in de namiddag. Positieve ervaringen zorgden ook voor een lagere bloeddruk en een groter vermogen om afstand van het werk te nemen.

Zowel werkgevers als werknemers kunnen werkstress verminderen. Werkgevers kunnen stress verminderen door bij te dragen aan een positief werkklimaat. Medewerkers kunnen stressniveaus verlagen door bewust te blijven stilstaan bij hun positieve ervaringen, zoals een gezellige babbel aan de koffiemachine of het behalen van een doelstelling.

Het volledige onderzoek is te lezen op:
http://scheller.gatech.edu/directory/faculty/kim.e/pubs/Bono%20et%20al_AMJ_2013.pdf

Bron: P&O Actueel

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen